Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava održao je konferenciju za medije povodom 35. sjednice Gradskoga vijeća Grada Vukovara održane online putem dana 03. prosinca 2020. godine na kojoj je izglasana Odluka o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja za koncesiju za obavljanje komunalnog linijskog prijevoza na području grada Vukovara.

Grad Vukovar je sukladno odredbama Zakona o koncesiji proveo postupak davanja koncesije za obavljanje komunalne djelatnosti komunalnog linijskog prijevoza putnika na području grada Vukovara.
Dana 25. rujna 2020. godine u Elektroničkom oglasniku javne nabave Republike Hrvatske objavljena je Obavijest o namjeri davanja koncesije i Dokumentacija za nadmetanje za koncesiju za obavljanje komunalne djelatnosti komunalnog linijskog prijevoza putnika na području grada Vukovara.
U roku za dostavu ponuda pristiglo je ukupno dvije ponude sljedećih ponuditelja:
- Čazmatrans Vukovar d.o.o., Vukovar i
- Slavonija bus d.o.o., Novi Grad
Postupkom pregleda i ocjena ponuda o čemu je sastavljen zapisnik, utvrđeno je da su ponude oba ponuditelja uredne (u smislu Zakona o koncesijama) te da u potpunosti zadovoljavaju uvjete iz dokumentacije za nadmetanje.
Nakon izvršenog bodovanja prema zadanim kriterijima za odabir ponude utvrđeno je da ponuda trgovačkog društva Slavonija bus d.o.o., ekonomski najpovoljnija ponuda.
Sukladno provedenom postupku Stručno povjerenstvo za davanje koncesije dostavilo je Gradskom vijeću Grada Vukovara utvrđeni prijedlog Odluke o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja za koncesiju za obavljanje komunalne djelatnosti komunalnog linijskog prijevoza putnika u javnom prometu na području Grada Vukovara na razmatranje i usvajanje, zajedno sa prilozima.
Gradsko vijeće je na svojoj 35. sjednici dana 03. prosinca 2020. godine izglasalo usvajanje utvrđenog prijedloga i donošenje Odluke o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja za koncesiju za obavljanje komunalnog linijskog prijevoza na području grada Vukovara kojom je kao najpovoljniji ponuditelj izabrano trgovačko društvo Slavonija bus d.o.o.

Gradonačelnik Penava naveo je kako su se po prvi puta na natječaj prijavila dva ponuditelja te je sukladno zakonskim propisima odabran najpovoljniji ponuditelj.

„Ovo je prvi puta da Čazmatrans Vukovar nije dobio koncesiju te nam je iz aspekta lokalpatriotizma žao zbog toga, no ponuda Čazmatransa nije bila najpovoljnija. Naravno da je i tvrtku Čazmatrans, kao i sve nas, iznenadila prijava još jednog ponuditelja jer je sve ove godine bila ista procedura, no nitko osim tvrtke Čazmatrans nije bio zainteresiran za ovaj posao. Kako se javila druga tvrtka, stručne službe Grada Vukovara odabrale su, sukladno zakonu, povoljniju ponudu. Jednako tako, vijećnici u Gradskome vijeću Grada Vukovara podržali su prijedlog stručnih službi i napravili ono što je zakonom naloženo,“ objasnio je gradonačelnik Penava ističući kako je zakon napravljen tako da se brine da građani dobiju najpovoljniju cijenu usluge.
„Tvrtka koja ima sjedište u Vukovaru izgubila je koncesiju i zbog toga mi je žao, no ono što je dobro je to da su građani grada Vukovara dobili jeftiniju cijenu karte prijevoza koja je do sada u jednome smjeru iznosila 8 kuna, a sada iznosi 7 kuna,“ rekao je gradonačelnik Penava ističući kako se ovom odlukom ništa ne krije te ne može dopustiti da pojedinci sporne prošlosti koji su svojim radnjama uvijek na rubu kriminala poentiraju na ovoj situaciji.
„Gradonačelnik, zamjenici i stručne službe Grada Vukovara sve ove godine rade na korist svojih sugrađana. Kada možemo podržati interes lokalnih poduzetnika to i nastojimo činiti, no kada se on kosi sa zakonom, to nije moguće uskladiti,“ rekao je gradonačelnik podsjećajući kako u proteklih sedam godina od preuzimanja upravljanjem Grada Vukovara nikada nije došlo do sukoba sa zakonom, niti jedne prijave ili sudskog spora zbog oštećivanja proračuna ili građana grada Vukovara.

Zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček napomenuo je kako je riječ o privatnim tvrtkama koje su na slobodnome tržištu te da su se Grad Vukovar i vijećnici Gradskoga vijeća Grada Vukovara pri donošenju ove odluke držali su se zakona i propisa Republike Hrvatske.
„Pojedinačna karta sada će biti povoljnija za 12% u odnosu na dosadašnje cijene. S obzirom da se nalazimo u vremenu pandemije koronavirusa, koncesiju će trajati samo godinu dana, a ne kao do sada dvije ili pet godina. Već sljedeće jeseni bit će raspisana nova koncesija i opet će najpovoljniji ponuditelj biti odabran na javnome pozivu,“ rekao je zamjenik Pavliček osvrćući se na, kako kaže, zlonamjerne i neistinite izjave dijela opozicije koja nije upoznata s činjeničnim stanjem te propituju hoće li učenici ostati bez prijevoza te hoće li mještani Sotina ostati bez prijevoza.
„Sve ostaje kao i do sada jer prijevoz učenika nema nikakve veze s ovom koncesijom s obzirom da je dogovoren javnom nabavom. Mještani Sotina imat će prijevoz kao i do sada županijskim linijama koje obavlja tvrtka Čazmatrans i njihova će cijena karte biti identična onoj na području cijeloga Vukovara jer će Grad Vukovar sufinancirati razliku u cijeni tako da će i njihova karta iznositi 7 kuna,“ objasnio je zamjenik Pavliček ističući kako nitko od građana neće biti zakinut te da će broj linija biti identičan onome kao što je bio do sada, ali će pri tome karte biti jeftinije.