Grad Vukovar provodi projekt sanacije javnih raspela i sakralne baštine na području Vukovara.

„Sakralna baština je dio kulturne baštine Vukovara te nam je do nje iznimno stalo. Krenuli smo u projekt obnove sakralne baštine na području grada Vukovara prije dvije godine. Prvotno smo obnovili Bećarski križ i Pravoslavni križ u ulici Vladimira Nazora, a sada smo obnovili centralni kameni križ na Starom katoličkom groblju te Kapelicu Majke Božje. Kako obnavljamo sve elemente života u Vukovaru tako smo pažnju posvetili i vjerskome kako bi svi naši sugrađani mogli  slobodno prakticirati svoju vjeru,“ rekao je gradonačelnik Penava najavljujući nastavak ovoga projekta koji broji ukupno 14 javnih raspela i kapelica.

Raspelo na Katoličkom groblju je izgrađeno u razdoblju historicizma 1898. godine. Tijekom Domovinskog rata raspelo je znatno oštećeno, ali je sačuvano u svom izvornom obliku te se i sada nalazi na groblju kako bi i dalje bilo vidljivo našim sugrađanima, a zbog velikih oštećenja na raspelu i postolju na središnjoj šetnici Katoličkog groblja, bila je potrebna kompletna rekonstrukcija raspela s postoljem što je i učinjeno u suradnji s restauratorom.

Zahvaljujući Gradskoj knjižnici Vukovar, imamo zapise o povijesti križeva i kapelica u gradu Vukovaru te smo tako i saznali kako je Kapelicu Majke Božje dao izgraditi Franz Bozda 1853. godine. Kapelica se nalazi u ulici Bana Josipa Jelačića, preko puta Vodotornja. Posvećena je Blaženoj Djevici Mariji te je sadržavala i zavjetnu sliku koja je s vremenom nestala. Sagrađena je u ruralnom stilu i kao i druge kapelice sličnog tipa, unutar ograde od kovanog željeza. Na ploči je uklesana posveta: O MARIA MUTTER MEIN LASS MICH DIR BEFOHLEN SEIND“ – O Marijo, majko moja, daj da ti budem odan. Oblikovana je u historicističkom smislu. Obnovljena je 2008. godine te je sada rekonstruirano postolje tj. postavljeni su novi kameni rubnjaci istovjetni postojećim, nova kovana ograda i svijetli kamen unutar kapelice te je uređen okoliš oko kapelice.

30. studenog 2020. s tvrtkom D.K.B. d.o.o. potpisan je Ugovor o izvođenju radova na sanaciji kapelice Majke Božje te kamenog križa na Katoličkom groblju te su ugovoreni radovi u potpunosti završeni.

Stručni nadzor nad radovima je vršila tvrtka Stari grad d.o.o. iz Vukovara.

Ugovorena cijena radova iznosi 246.992,30 kn, odnosno 308.740,38 kn sa PDV-om.

Uskoro kreću radovi i na sanaciji i obnovi križa na križanju ulice Sajmište i Trga Matije Gupca te sanacija i obnova križa na križanju Bogdanovačke ulice i ulice Eugena Kvaternika, a čija vrijednost radova iznosi 279.869,70 kn bez PDV-a.

Grad Vukovar ima u planu obnoviti i ostale neobnovljene križeve i kapelice kako bismo upotpunili i zaokružili sliku našega grada, pridonijeli važnosti simbola kršćanstva te sačuvali našu kulturnu i sakralnu baštinu.