Održano je svečano uručenje Ugovora za izvođenje radova za dovršetak izgradnje postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda grada Vukovara.

Svrha projekta  „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture grada Vukovara“ je poboljšanje sustava javne vodoopskrbe i odvodnje te pročišćavanje komunalnih otpadnih voda na području aglomeracije Vukovar.

U okviru ovog projekta riješena je problematika dijela vodoopskrbe i odvodnje te su optimizirana rješenja za opskrbu dovoljnih količina pitke vode odgovarajuće kvalitete te odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda, s osnovnim ciljem zaštite zdravstvenog stanja i poboljšanja uvjeta života postojećih i novopriključenih stanovnika na projektnom području te općenito zaštite okoliša. Kako bi projekt priveli kraju potrebno je još dovršiti izgradnju pročišćivača otpadnih voda.

Svečanom uručenju Ugovora nazočio je gradonačelnik Grada Vukovara i predsjednik Skupštine Vodovoda grada Vukovara Ivan Penava, načelnik Općine Bogdanovci  i član skupštine Vodovoda grada Vukovara Marko Barun, direktor tvrtke Vodovod grada Vukovara Dario Tišov, zamjenik direktora Vodnogospodarskog odjela za Dunav i donju Dravu Hrvatskih voda Mario Spajić i generalni zastupnik izvođača radova tvrtke Gis Aqua Dražen Miličić.

Direktor gradske tvrtke Vodovod grada Vukovara pojasnio je kako su prije jedne godine i šest mjeseci radovi na izgradnji pročišćivača stali zbog financijske nestabilnosti izvođača te je sklapanjem ugovora s novim izvođačem radova, tvrtkom Gis Aqua napokon omogućen završetak izgradnje zadnje faze Projekta. „Projekt Vukovar ukupno je težak 362 milijuna kuna te je preostalo dovršiti izgradnju pročišćivača otpadnih voda na lokaciji Petri Skela“, rekao je Tišov te dodao kako je vrijednost radova gotovo 71 milijuna kuna, a po svom dovršetku vrijednost pročišćivača biti će 140 milijuna kuna.

Generalni zastupnik tvrtke Gis Aqua Dražen Miličić zahvalio je Gradu Vukovaru, Hrvatskim vodama i Vodovodu grada Vukovara na naporima koji su uložili kako bi se radove moglo privesti kraju te dodao kako će tvrtka Gis Aqua sigurno i u zadanim rokovima dovršiti izgradnju pročišćivača.

Ovom prigodom gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava istaknuo je kako su Vukovarci emotivno vezani za Dunav te je za kvalitetu života građana grada Vukovara, ali i općina Bogdanovci, Borovo i Trpinja koji su obuhvaćeni ovim projektom, izrazito važno da prije ispuštanja vode u Dunav, ona bude visoko obrađena kako bi mogli uživati u zdravoj, čistoj i lijepoj prirodi te kako bi se flora i fauna Dunava mogla normalno razvijati. „S realizacijom ovog projekta imat ćemo moderan uređaj za pročišćavanje koji će sve otpadne vode obraditi na način da se sve nečistoće i neugodni mirisi otklone te da voda koja će se ispuštati u Dunav bude čista i ekološki prihvatljiva“, zaključio je Penava.