Stubište i prilaz Franjevačkom samostanu, crkvi sv. Filipa i Jakova, a ujedno i prilaz ka Gimnaziji Vukovar, doživljava potpunu vizualnu preobrazbu, a osim same izgradnje novih stuba projektom se grade mjesta za odmor i uživanje vukovarskih gimnazijalaca, vjernika te svih građana i posjetitelja Vukovara.

Opsežne radove koji su trenutno u tijeku obišao je gradonačelnik Ivan Penava istaknuvši kako će završetkom projekta dio grada dobiti novu dimenziju i ambijent u jednom od najljepših, uzvišenih dijelova grada. „Riječ je o doista vizualno reprezentativnom i lijepom projektu, koji je ujedno i tehnički vrlo zahtjevan, a samim time i financijski izdašan. Uz lijep izgled, pri projektiranju smo se potrudili i sadržajno omogućiti izgradnju mjesta za ugodno provođenje slobodnog vremena.“, rekao je gradonačelnik Penava.

Glavni inženjer gradilišta, Boris Benić pojasnio je kako je riječ o kompliciranim i zahtjevnim radovima te je potrebno voditi posebnog računa o sigurnosti uzvišenog dijela, odnosno, pokosa. Radovi su započeli 15. lipnja, a njihov kraj se očekuje 15. studenoga 2021. godine.  

Namjena novoprojektiranih stuba je sigurna i ugodnija infrastrukturno-pješačka komunikacija. Projektom je obuhvaćeno i potpuno okolno hortikulturno uređenje te javna rasvjeta.

Izvođač radova je tvrtka Planum-građenje d.o.o. iz Vukovara, a u tijeku se opsežni zemljani i betonski radovi, radovi koji se tiču vodoopskrbe i elektrotehnike. Vrijednost ugovorenih radova je 4.652,094,04 kuna.

Specifičnost ovih stuba krije se i u tome da su ovo prve stube na području grada Vukovara kojima je određeno ime. U znak zahvale zbog iznimnih zasluga spašavanja i čuvanja kulturnih dobara grada Vukovara, knjižničnog i kulturno-sakralnog blaga tijekom ratnih stradavanja, ove stube nose ime fra Marka Kurolta.