Gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava održao je konferenciju za medije kako bi građane upoznao s mjerama štednje kojima je, uslijed poskupljenja energenata, konkretno - električne energije, Grad Vukovar primoran pristupiti te ih je pozvao na izražavanje mišljenja u pogledu navedene tematike.

Gradonačelnik Ivan Penava istaknuo je kako je inflacija u punom jeku na području cijele države, no Vlada i mediji plasiraju samo dio informacija prema javnosti, ne vodeći računa o tome da kriza pogađa svakog našeg građanina. „Što je aktualna Vlada Republike Hrvatske mogla napraviti prije 5 godina, primjerice izgradnjom hidroelektrana ili razvojem zelene energije? Tada se o tome nije razmišljalo i tu pronalazim veliku odgovornost hrvatske politike i Vlade koja je očekivala da će našu državu voditi Europska unija umjesto Vlade Republike Hrvatske.“, ističe gradonačelnik Penava.

Kako gradonačelnik Penava navodi u uvodnom dijelu konferencije, veliki broj jedinica lokalne samouprave već je suočen s ovakvim problemima jer u svome proračunu nemaju osigurana dostatna sredstva.

S poskupljenjem električne energije suočava se svaki poslovni subjekt u Republici Hrvatskoj pa tako i Grad Vukovar. U odnosu na referentnu 2021. godinu jasno je vidljivo da nas očekuje poskupljenje od 262 posto. Dakle, ne govorimo o poskupljenju od dva ili dvadeset posto, već o povećanju cijene električne energije za dva i pol puta nego što je to bilo u istom mjesecu prošle godine.“ – pojasnio je Penava, dodajući kako su mjere štednje neizbježne.

Kako bi građani bolje shvatili o čemu je riječ, moraju znati kako ćemo, govoreći na primjeru javne rasvjete u Vukovaru, prema važećim cijenama umjesto dosadašnjih 2 milijuna kuna morati izdvojiti gotovo 5,5 milijuna kuna. Kao gradonačelnik i gradska uprava koji odgovorno upravljaju gradskim proračunom, moramo pristupiti određenim modelima uštede.“, rekao je gradonačelnik te istaknuo kako svoje ponašanje moramo prilagoditi aktualnom trenutku i uvjetima u kojima živimo, a to ćemo učiniti upravo uvažavajući mišljenje svih građana.

Stoga, pojašnjava gradonačelnik Penava – u ovoj situaciji dva su modela kojima može pristupiti Grad Vukovar.

Prvi se odnosi na redukcije i uštede, a drugi je mogućnost podizanja cijena komunalne naknade, no, o mjerama koje će Grad Vukovar provesti mišljenje će iskazati građani Vukovara.

Kao i dosadašnjih godina, Grad Vukovar želi čuti i uvažiti mišljenje građana stoga se odlučio mišljenja prikupiti organiziranjem štandova na lokacijama u središtu grada i u gradskoj četvrti Borovo naselje (Ulica Hrvatskog zrakoplovstva), ali i putem online ankete.

Od ponedjeljka, 14. ožujka 2022. godine do subote, 19. ožujka u vremenu od 09 do 13 sati građani će se, sukladno svojim stavovima, na štandovima postavljenima u gradu moći odlučiti za jedan od dva modela - u noćnim će satima raditi svako drugo ili treće javnorasvjetno tijelo kako bi reducirali troškove, i dalje vodeći računa o osvijetljenosti prostora i sigurnosti prometa ili za model poskupljenja komunalne naknade za sve građane, u visini od 40 do 50 posto, a kako bi se pokrio novonastali trošak.

Jednako tako, građani svoje mišljenje mogu iskazati i putem online ankete: https://forms.gle/vkWkV8N6nHwFdH4j6

Nakon provođenja ankete, Grad Vukovar donijet će odluku sukladno mišljenju građana.

Grad Vukovar, zajedno sa svim gradskim službama već tjednima intenzivno radi na pripremama za krizne modele funkcioniranja. Nažalost, s razine države vidimo vrlo nisku svjesnost o težini ovoga problema, a vrlo visoku razinu populizma kako bi se ovaj problem prikrio. Sve su ovo problemi koji se dotiču svakog gospodarstvenika naše države.“, dao je zaključiti naposljetku Penava.