Obnovljeni križ u Ulici Šamac obišli su danas predstavnici Grada Vukovara na čelu sa zamjenikom gradonačelnika Filipom Sušcem te su nazočili posvećenju križa i zajedničkoj molitvi s građanima. Križ je posvetio župni vikar fra Marijan Ligenza.

Grad Vukovar  prepoznao je važnost obnove križeva i kapelica, a već pet godina, na inicijativu gradonačelnika Ivana Penave, o njima vodi brigu kako bi se očuvala i obnovila sakralna baština u našem gradu.

Restauratorske radove na križu u Ulici Šamac izvodila je tvrtka Econ d.o.o. Osijek, dok je klinker obloge postavljala gradska tvrtka Komunalac d.o.o.. Nadzor je provodila tvrtka Stari grad d.o.o. iz Vukovara. Vrijednost radova je 26.000,00 eura s PDV-om, a radove je u cijelosti financirao Grad Vukovar.

Zamjenik gradonačelnika Filip Sušac rekao je kako je Grad Vukovar u samo nekoliko godina obnovio ukupno devet sakralnih objekata te je investirao oko 180.000 eura.
Cilj i vizija obnove sakralnih objekata je čuvanje vjere, kulture i tradicije. Svi sakralni objekti izgrađeni su kroz našu povijest i naša je dužnost i odgovornost o njima brinuti i dio povijesti prenositi u sadašnjost i budućnost“, rekao je zamjenik Sušac.

Pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo Dražen Čulig pojasnio je kako je križ u Ulici Šamac samo jedan od sakralnih objekata, pravoslavnih i katoličkih, na području grada Vukovara koji su se obnovili i o kojima se brine.
Radovi su izvođeni sukladno uvjetima Konzervatorskog odjela s obzirom na to da se radi o križu koji je zaštićeno kulturno dobro te je bilo važno križ vratiti u prvobitno stanje prije oštećenja, odnosno prije Domovinskog rata. Nastavljamo dalje sa sanacijom ostalih lokacija kao što su objekti na Lušcu, Starom katoličkom groblju i drugi“, rekao je pročelnik Čulig te je naglasio kako se nastavlja i sa sanacijom i uređenjem mauzoleja na području grada što će dodatno pridonijeti izgledu Vukovara.

Podsjetimo, do sada je u obnovu križeva i kapelica utrošeno oko 180.000 eura s PDV-om, a do sada su, uz križ u Ulici Šamac, obnovljeni Bećarski križ, pravoslavni križ u Ulici Vladimira Nazora, središnji kameni križ na Starom katoličkom groblju, kapelica Majke Božje u Ulici Bana Josipa Jelačića, pravoslavni križ na križanju ulice Sajmište i Trga Matije Gupca, križ na križanju Bogdanovačke ulice i Ulice Eugena Kvaternika, kapelica sv. Marije u Ulici Bana Josipa Jelačića te križ u Ulici Vijeća Europe.

Osim toga, 2020. godine Grad Vukovar financirao je i obnovu kapelice sv. Roka u vrijednosti radova od 119.450,00 eura uz sufinanciranje Ministarstva kulture u iznosu od 69.016,00 eura.