Grad Vukovar, u suradnji s tvrtkom Magic Forest, kroz „Project O2“ provodi projekt pošumljavanja zelenih površina dronom te sadnje drveća u park- šumi Adica. Pošumljavanje bespilotnim letjelicama obavlja se tako da one iznad zelene površine ispuštaju tzv. seed bombs - samoklijajuće paketiće sjemena drveta i biljaka iz kojih će izrasti drveće.

U park-šumi Adica održana je simbolična sadnja 100 mladica hrasta lužnjaka te je održana prezentacija drona, tehnike pošumljavanja i testno letenje. Sadnji je nazočio zamjenik gradonačelnika Vukovara Filip Sušac s djecom iz vukovarskih vrtića i osnovnih škola.

„Ponosni smo što deseti put po redu, u suradnji s tvrtkom Magic Forest, s pomoću bespilotnih letjelica, ali i ručnom sadnjom drveća, idemo korak dalje prema zelenijem Vukovaru. Stvaramo grad ugodan za život u sinergiji s prirodom. Moram pohvaliti projekt, ali i zahvaliti se svim partnerima koji nas prate već dvije godine i koji su projekt i financirali. Moram napomenuti da je Grad Vukovar i sam osigurao značajna sredstva te je kroz drugi projekt osigurao gotovo 3000 sadnica koje se sade po cijelome gradu. Vukovar će za nekoliko godina, uz postojeće drveće, biti zaista grad pun prirodnih ljepota i zelenila“, rekao je Sušac te je pojasnio kako će se učinkovitost samoklijajućih loptica posađenih dronom vidjeti tek za nekoliko godina.

Goran Ladišić, suosnivač „Projecta O2“ , pojasnio je kako je sadnja dronom inovativna i jedina takva u Europskoj uniji. Zahvalio je Gradu Vukovaru na suradnji, kao i tvrtkama koje rado podržavaju projekt.

„Sadnja dronovima je 3-5 puta brža od dosadašnjih, tradicionalnih načina sadnje. Ono što je posebno je to da dronovi mogu pošumljavati na lokalitetima gdje ljudska noga ne može kročiti“, rekao je Ladišić. Ovo je deseta sadnja u Vukovaru, posađeno je oko 1000 sadnica te je dronom bačeno oko 40.000 samoklijajućih loptica.

Projekt, u suradnji s tvrtkom Magic Forest, financiraju velike tvrtke s ciljem odgovornog ponašanja, a ovu sadnju podržala je osiguravajuća kuća GRAWE Hrvatska čiji su predstavnici također sudjelovali na današnjoj akciji. Nakon sadnje drveća za djecu DV Vukovar II, OŠ Siniše Glavaševića i OŠ Nikole Andrića održana je i likovna radionica.