Trajekt „Golubica", dar Kraljevine Nizozemske, 30. lipnja 2013. godine prestao je s plovidbom Dunavom kojom je povezivao Grad Vukovar i Općinu Bač. Ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju značio je i prestanak primjene Sporazuma o pograničnom prometu iz 1997. godine s obzirom da nije bio u skladu sa zakonodavstvom EU.

Republika Hrvatska je na takav ishod ukazala Republici Srbiji već početkom 2012. godine kada je uputila prijedlog novog Ugovora o pograničnom režimu i ponudila početak pregovora o njegovom sklapanju. Pregovori o sklapanju Ugovora o pograničnom režimu i Ugovora o graničnim prijelazima između dvije susjedne države počeli su 2013. i do danas su održana dva sastanka. U tim pregovorima postignuta je suglasnost da će granični prijelaz između Vukovara i Vajske/Bača ostati lokacija za pogranični promet. Međutim, istaknuto je, prije samog potpisivanja potrebno je usuglasiti i druge elemente novog režima.

Grad Vukovar se od tada više puta obraćao Vladi Republike Hrvatske, odnosno Ministarstvu vanjskih i europskih poslova i Ministarstvu unutarnjih poslova, s upitom o stanju pregovora s Republikom Srbijom o usklađivanju Sporazuma sa zakonodavstvom EU, te zamolbom da se pregovori ubrzaju.
Prema odgovoru koji je stigao ovih dana iz odjela za EU i EFTA u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova o navedenom pitanju pregovori s Republikom Srbijom u posljednja četiri mjeseca nisu pomaknuti s mjesta. Od ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju hrvatska strana predlagala je srpskoj strani zaključivanje novog Ugovora o pograničnom prometu, usklađenom s pravnom stečevinom EU, međutim srpska strana je svaki put otklanjala potpisivanje takvog ugovora tvrdeći da za to nemaju interesa.

U vezi riječne linije Vukovar-Bač i nastavka prometovanja trajekta „Golubica" iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova posebno naglašavaju da bilo kakve improvizacije prelaženja vanjske granice nisu moguće, dakle ne postoji mogućnost za bilo kakav dogovor prije sklapanja navedenih ugovora, s obzirom da Hrvatska nastoji ući u Schengenski prostor, te da je pred njom procedura evulacije ispunjava li uvjete za pridruživanje tom režimu.