Početkom mirne reintegracije provedena je loša obnova zgrada u naselju Olajnica tako da stanari i danas trpe zbog tadašnjih propusta. Nedavno nevrijeme, praćeno velikim količinama padalina, prouzročilo je veliku štetu od prokišnjavanja u zgradama na kućnim brojevima 9, 10, 11 i 12.


Iako Grad Vukovar nije u vlasništvu zgrada, nego je većinski vlasnik država, zbog izuzetno lošeg stanja krovišta i nepovoljnih životnih uvjeta za stanare navedenih zgrada, Grad Vukovar s gradskom je tvrtkom Tehnostan d.o.o. sklopio Ugovor o financiranju sanacije krovišta zgrada na kućnim brojevima 9,10,11 i 12. Prema tome će Ugovoru Grad Vukovar financirati sanaciju u stopostotnom iznosu od gotovo 2 milijuna kuna.


„Zgrade jesu državna odgovornost, ali briga za građane je naša odgovornost te smo se baš stoga odlučili financirati ovu sanaciju. Ne možemo dopustiti da Vukovarci jesenske kiše i zimu dočekaju u ovim uvjetima," objasnio je odluku Grada gradonačelnik Vukovara Ivan Penava na današnjem sastanku s predstavnicima stanara. „Još jednom dokazujemo kako su nam primarni interes konkretni, stvarni i životni problemi naših građana, a ne politizacija. Obnova Olajnice nije nešto što će primijetiti svi Vukovarci, ali stanari ovih zgrada itekako primjećuju svaki pljusak koji za njih znači spavanje na hodnicima, vlagu, plijesan, isključivanje struje zbog opasnosti od strujnog udara te veliku materijalnu štetu na osobnoj imovini," istaknuo je gradonačelnik Penava.


U tijeku je proces odabira izvođača radova, a sa sanacijom će se početi početkom rujna kako bi bila gotova do jesenskih kiša.