{gallery}2015/09/04/01{/gallery}Gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava i zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček nazočili su javnoj tribini koju su organizirali tvrtka Komunalac i Grad Vukovar.

Ova je tribina predstavljala nastavak realizacije projekta primarne selekcije otpada u gradu. Javnom se tribinom željelo građane gradske četvrti Sajmište upoznati s novim načinom gospodarenja otpadom koji propisuje nova zakonska regulativa, ali i kako bi se podigla svijest o važnosti odvojenog sakupljanja korisnih komponenti otpada.

Pilot projekt obuhvaćao je prigradsko naselje Lipovača i zgrade u središtu grada, a potom je projekt nastavljen u prigradskom naselju Sotin te gradskim četvrtima Mitnica i Sajmište gdje će u idućih sedam dana biti dijeliti spremnici za selektivno prikupljanje otpada – zelene kante za komunalni otpada te plave vrećice za sakupljanje papira.
Tribine služe za edukaciju građana te služe za informiranje o podjeli spremnika za razdvajanje otpada u svim kućanstvima za pojedinačno kao i stanovanje u zgradama. Prema europskim regulativama, građanima će se naplaćivati otpad po volumenu, tj. samo onoliko otpada koliko stvarno odlože odnosno koje im odveze komunalno poduzeće tako da bi ovaj projekt trebao rezultirati jeftinijom uslugom odvoza otpada.

Do kraja studenoga 2015. projekt bi trebao biti realiziran na cijelom području grada. Tribine su do sada bile vrlo dobro posjećene te se vidi zainteresiranost građana za ekološki pristup gospodarenju otpadom.