Nakon 30 godina od jezivoga pokolja na Ovčari, kada je među ubijenim braniteljima i civilima, ženama i djecom ubijena i jedna trudnica, ispred Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar postavljen je i svečano otkriven spomenik Ružici Markobašić i njezinom nerođenom sinu Antunu, a posvećen i svim drugim ubijenim trudnicama u ratu.

Naime, jedan od najstrašnijih zločina je ubojstvo Ružice Markobašić koju je srpska vojska ubila u šestom mjesecu trudnoće ispalivši joj metak u trbuh, a zatim prema svjedočanstvima, i cijeli rafal u utrobu s djetetom. Bila je to osveta nad nevinom ženom i djetetom, a zbog podlih priča njenoga supruga Davora Markobašića.

Projekt je to Udruge Hrvatska za život koja je sredstva za njegovu realizaciju prikupljala više od 5 godina. Odlučili su pokrenuti projekt kako bi Ružica i njezin nerođeni sin dobili primjereni spomenik koji će ih otrgnuti od zaborava. Njihova primarna želja je da i nerođeno dijete dobije svoj zasluženi obol kao nedužna žrtva.

Predsjednik Savjeta za branitelje gradonačelnika Grada Vukovara, Tomislav Josić, istaknuo je kako se o broju ljudi i djece stradalih u Vukovaru malo govori. „Vukovar je svima interesantan samo par dana u godini. Svim ostalim danima, naši svakodnevni problemi se zaboravljaju. Činjenice u jasne, Ružica Markobašić, trudnica je ubijena na svirep način, a mi smo se do današnjega dana pitali trebamo li joj podići spomenik, što je trebalo biti učinjeno prije davnih 30 godina.“, rekao je Josić.

Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava u svome obraćanju rekao je kako je priča o Ružici Markobašić jednaka onome što se kontinuirano ponavlja našem narodu, pojedincima te našemu gradu. „Kako bi se umanjila težina počinjenih zločina, kontinuirano nas se pokušava dehumanizirati i oduzeti nam ljudski oblik. Pozivam vas da s mirom budemo svjesni da je tome tako te da s mirom duboko u sebi ne dopustimo da Dunav teče dalje, a da i ne riješimo bitne stvari, jer mi još imamo puno zadaća koje su pred nama i koje moramo riješiti.“, dao je zaključiti Penava.

Lidija Dugan, članica Udruge Hrvatska za život pojasnila je kako je izrada spomenika financirana donacijama, a da je njezin autor Lovro Jakšić, kipar koji je izradio spomenik Jean-Michel Nicoliera u centru Vukovara. „Prilikom obilaska Ovčare, gdje je u spomen na ubijene zasađeno 200 grmova, ispričana nam je priča o tragično stradaloj trudnici Ružici i njenom nerođenom sinu Antunu te smo se zapitali zašto nije zasađen 201 grm na što nismo dobili zadovoljavajuće odgovore. Tako smo došli na ideju izrade spomenika, na čemu smo radili posljednjih 5 godina.“, rekla je Lidija Dugan.