Gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava zajedno s autorom spomenika, vukovarskim braniteljem, zatočenikom srpskih koncentracijskih logora, Dubravkom Duićem Dunjom, obišao je novopostavljeni spomenik posvećen žrtvama Ovčare te upalio svijeću u spomen na sve žrtve Domovinskog rata.

Spomenik „Ovčara“ izrađen je na inicijativu Danijela Rehaka, u sjećanje na više od 200 žrtava pogubljenih na Ovčari, a na njemu se nalaze četiri siluete čija su tijela izbušena mecima, kao i siluete dvaju poprsja zalivenih u beton s tragovima koje asociraju na otiske vojničkih čizama te smotuljak zahrđale žice.

„Ovaj spomenik opomena je na stratište nedaleko od ovoga mjesta, a siluete tijela izbušene mecima na njemu, sirov su i snažan podsjetnik na još siroviji i brutalniji događaj, na činjenicu koliko je bio trnovit put ka slobodnom Vukovaru i Hrvatskoj, ali i poruka da naše sjećanje na poginule i nestale hrvatske branitelje nikada neće iščeznuti. Žalosna je činjenica da do danas, za zločin počinjen nad ljudima u čiji spomen je podignut ovaj spomenik, osim Haaškog tribunala, ni jedan hrvatski sud nije donio ni jednu presudu te da nitko od generalštaba JNA nije odgovarao. Za svu silu koja je napala Vukovar i Hrvatsku, njezine vlasti nisu smogle snage učiniti ni minimalan potez, stoga nisu dostojne ljudi kojima danas zahvaljujemo na slobodi i kojima se i same te vlasti klanjanju.“, dao je istaknuti ovom prilikom gradonačelnik Ivan Penava, zahvaljujući autoru spomenika Dubravku Duiću te svima koji su radili na realizaciji projekta, na očuvanju sjećanja i vrijednosti Domovinskoga rata.

Kako ističe autor spomenika, samo ime spomenika „Ovčara“ govori dovoljno. „Na inicijativu mog prijatelja iz djetinjstva koji je nedavno preminuo, profesora Danijela Rehaka, i uz moju ideju, na realizaciji ovog projekta radili smo 3 godine. Iznimno sam ponosan što se dokazalo da mi Hrvati, kada se nešto treba odlučiti, budemo jedinstveni. Tako je bilo u ovom slučaju gdje sam prilikom izgradnje spomenika dobio podršku gradonačelnika Vukovara Ivana Penave i župana vukovarsko-srijesmkog Damira Dekanića. Cilj nas logoraša bio je da za svoj 30. rođendan koji je bio 14. kolovoza, obiteljima ubijenih na Ovčari dokažemo da uvijek mislimo na ljude ubijene na Ovčari. Tih dana jako je tanka bila linija između života i smrti. Zbog toga mislim da je hrvatski narod dužan misliti na te ljude i njihove obitelji.“, istaknuo je Dubravko Duić te zahvale uputio Gradu Vukovaru i Vukovarsko-srijemskoj županiji, ali i suradnicima koji su radili na realizaciji spomenika.