„Vukovarske majke“ udruga roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja obilježava 30 godina zajedništva, rada i djelovanja u potrazi za najmilijima.

U programu obilježavanja koji je započeo polaganjem vijenaca podno Spomen obilježja nestalim osobama u Domovinskom ratu, a koji je nastavljen svetom misom te polaganjem vijenaca na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, ispred Grada Vukovara sudjelovali su zamjenik gradonačelnika Vukovara Filip Sušac te pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, sport i branitelje Darko Dimić.

Obilježavanje je nastavljeno svečanim programom "Naših 30 godina zajedništva u potrazi za najmilijima".

"Obilježavamo 30. obljetnicu od osnutka udruge, 30 godina aktivne potrage za nestalim osobama preko udruge i 32. obljetnicu teškoga života svih obitelji koji tragaju za svojim najmilijima. Ovim putem, apeliram na sve državne institucije, ali prvo na sve one građane koji imaju spoznaje iz 1991. godine, neka otkriju što znaju. Velik je protek vremena no, nadam se kako će im savjest proraditi i da ovim obiteljima, koje traže svoje najmilije, otkriju istinu.", rekao je zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara Filip Sušac zahvalivši se članovima udruge na ustrajnom radu i borbi u pronalasku istine.

Predsjednica udruge Manda Patko s Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata uputila je apel za prekidanje šutnje o sudbini nestalih osoba. "S ovoga mjesta apeliram na sve one, koji nešto znaju o sudbinama nestalih osoba, neka otkriju gdje su grobišta. Ne trebaju se bojati da će biti kažnjeni. Treba nam pomoć, teško nam je, još uvijek tugujemo i tražimo svoje najmilije. Iako je prošlo preko 30 godina, mi se i dalje nadamo pronalasku nestalih članova naših obitelji."

Članovima Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja „Vukovarske majke“ na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata pridružio se i ministar hrvatskih branitelja i potpredsjednik Vlade RH Tomo Medved.

Molitvu na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata predvodio je župnik župe sv. Filipa i Jakova fra Ivica Jagodić.

Udruga roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja „Vukovarske majke” danas broji oko 40-tak članova.