U Vukovaru na križanju ulica Kudeljarska i Vinkovačka postavljeno je spomen-obilježje u sjećanje na dragovoljca Domovinskog rata Luku Andrijanića i povijesni trenutak kada je 24. kolovoza ratne 1991. godine oko 17 sati, kod silosa Đergaj, kao pripadnik 4. bojne 3. brigade Zbora narodne garde, paljbom iz protuavionskog topa 3x20 mm M55, oborio zrakoplov „Jastreb J-21” iz sastava 252. lovačko bombarderske avijacijske eskadrile Batajnica J.N.A. te oštetio drugi zrakoplov. Samo dva dana kasnije onesposobio još dva neprijateljska zrakoplova. Na žalost, Luka Andrijanić izgubio je život u obrani Vukovara, samo tri dana prije svoga dvadesetog rođendana, 20. rujna 1991.

Spomen-obilježje podignuto je nedaleko lokacije stvarnog događaja, a osmišljeno je kao zid u nagibu koji odaje dojam siluete aviona, posebice gledano iz visine. Forma je stroga, oštrih linija upravo iz razloga što prikazuje agresiju čina. Isječci na frontalnoj strani spomenika prikazuju tragove oštećenja i stradanja, a jedan od elemenata je i otvor za ekran koji simbolizira pogled iz zrakoplova gdje će se izmjenjivati povijesne snimke.

Svečanost je započela himnom Republike Hrvatske tijekom koje su se padobranci Aerokluba Borovo spuštali sa zastavama Republike Hrvatske i grada Vukovara.

Otkrivanju spomen-obilježja nazočila je obitelj Luke Andrijanića, njegovi suborci, gradonačelnik Ivan Penava sa suradnicima te brojni uzvanici. 

Na svečanosti se prigodno obratio Predsjednik Savjeta za branitelje gradonačelnika Grada Vukovara Tomislav Josić. Podsjetimo kako je na inicijativu Savjeta za branitelje gradonačelnika Grada Vukovara Luka Andrijanić 2020. godine posthumno odlikovan "Redom Nikole Šubića Zrinskog. "Dugo vremena smo se zalagali da se na neki način ovjekovječi ono što je Luka napravio. Ovo je spomenik čovjeku koji je napustio svoju državu, Bosne i Hercegovine, braniti Hrvatsku, kada su mnogi Vukovarci napuštali Vukovar i otišli u neke druge krajeve. Bila je potrebna nevjerojattna hrabrost doći iz drugih krajeva i braniti Vukovar. Vukovarcima je dužnost bila braniti svoje domove, a ljudima koji su došle sa strane možemo samo 'skinuti kapu'. Sjećam se dana kad je oboren zrakoplov i svatko od nas, bez obzira na kojem položaju je bio, tada je imao srce veliko kao kuća. Drago mi je da će ovaj spomenik biti na vječno sjećanje i kao podsjetnik da su ovdje bili hrabri i veliki ljudi. Neka u sjećanju svih nas živi Luka i svi koji su za našu Hrvatsku dali svoje živote. Dok nas ima, njegovih suboraca, ljude ćemo podjećati na žrtvu Vukovara.", između ostaloga je rekao Josić.

Spomen-obilježje prekriveno hrvatskom zastavom svečano su otkrili roditelji Luke Andrijanića, Jela i Pejo, gradonačelnik Ivan Penava te predsjednik Savjeta za branitelje gradonačelnika Vukovara Tomislav Josić.

Podno spomen-obilježja obitelj Luke Andrijanića položila je aranžman te su upaljene svijeće.

"Kao Grad Vukovar odlučili smo Luki Andrijaniću i njegovom herojskom činu odati počast izgradnjom spomen-obilježja. Želimo ostaviti trajnu uspomenu, ali na ovaj način odati pijetet prema Luki i svim njegovim suborcima, braniteljima koji su položili svoje živote u obrani Vukovara.", dao je istaknuti gradonačelnik Ivan Penava.

Izgradnja spomen-obilježja sufinancirana je sredstvima Fonda za obnovu i razvoj Grada Vukovara te Ministarstva hrvatskih branitelja.