Seminar za uspostavu kontakta bio je razlog okupljanja 11 organizacija s područja Europe u PRONI Trening centru u Pirovcu u razdoblju od 4. do 9. srpnja 2024.

Na seminaru je sudjelovalo 22 predstavnika organizacija iz Sjeverne Makedonije (Porakanova), Srbije (Prijatelji dece Srbije), Danske (Danish youth team), Švedske (Hallbar Utveckling Skane), Grčke (Youth empowerment centre), Španjolske (Lug open factory), Mađarske (Youth bridges Budapest), Turske (Abdullah Gul University), Njemačke (Let’s sustain), Bugarske (G.O.D) i Hrvatske (PRONI Centar).

Cilj seminara, pored uspostave novih partnerstva i razrade projektnih ideja, je bila i razmjena metoda i alata u radu s mladima, kao i analiza područja rada s mladima u državama iz kojih sudionici dolaze.

Seminar je doprinio:
- međusobnom upoznavanju i razmjeni znanja u području rada s mladima kroz predstavljanje partnerskih organizacija,
- boljem razumijevanju potreba i problema mladih u različitim zemljama Europe,
- upoznavanju nacionalnog i međunarodnog konteksta rada s mladima, ali i prilikama za mlade u Europi,
- stvaranju novih konkretnih partnerstava u području rada s mladima kroz zajedničke teme i potrebe.

U okviru seminara ugostila nas je udruga ZvoniMir u Kninu i podijelila vrijedne informacije vezane uz njihov rad. Ova posjeta omogućila je sudionicima dodatnu priliku za uspostavljanje partnerstva te upoznavanje s novim metodama i alatima u radu s korisnicima.

Da bismo dodatno obogatili seminar i doprinijeli intekulturalnom učenju, sudionici su posjetili NP Krka i uživali u blagodatima prirode, a završni trenutak seminara bio je interkulturalna večer gdje su sudionici predstavili svoje kulturološke i tradicijske običaje jedni drugima.

Seminar za uspostavu kontakta organizirao je PRONI Centar za socijalno podučavanje u okviru Erasmus+ akreditacije u području mladih.