Folklorni ansambl Hrvatskog kulturno-glazbenog društva „Dunav“ Vukovar, sudjelovao je početkom mjeseca srpnja, na 36th International Golden Karagöz Folk Dance Competition (7-12 July 2024), kao jedini predstavnik Republike Hrvatske, i imao priliku prezentirati hrvatsku tradicijsku kulturu na velikoj međunarodnoj smotri folklora na kojoj se okupilo 25 zemalja iz cijelog svijeta.


Današnja generacija članova društva „Dunav“ je svojim višegodišnjim radom i uspjesima na županijskim i državnim smotrama ostvarila zavidne rezultate, te joj se pružila prilika da se na međunarodnoj sceni predstavi svoju zemlju tradicijskom kulturom raznih krajeva RH. Sedmodnevni smještaj i boravak za 30-tak članova Folklornog ansambla (plesača i tamburaša) osigurala je Zaklada za kulturu i umjetnost grada Burse. Grad je to sa 3 milijuna stanovnika koji se nalazi oko 150 km jugoistočno od Istanbula.


Tijekom boravka u Turskoj članovi folklornog ansambla društva „Dunav“ nastupili su čak osam puta u šest dana, te su pokazali bogatstvo nošnji, pjesme i plesa, prije svega Slavonije i Srijema, ali i ostalih krajeva RH u programu koji su za ovu priliku pripremili voditelj folklornog ansambla - Zlatko Hegeduš, i voditelj Tamburaškog orkestra Dario Hegeduš,
Na velikoj pozornici u Kulturnom parku u središtu Burse, brojna je publika svaki koncert izvođača ispunila do posljednjeg mjesta u amfiteatru koji prima 2500-3000 gledatelja. Svečanost otvaranja festivala bio je pravi spektakl, a organizator se potrudio dati svakoj zemlji priliku da se predstavi u najboljem ambijentu, sa video zidom na kojem se vijorila i naša hrvatska trobojnica, a u pozadini izvođača je prikazivan promotivni video zemlje iz koje predstavnici dolaze.


Tako su se Vukovarci našli u društvu sa predstavnicima i plesačima iz 24 zemlje svijeta kao što su: Urugvaj, Tajland, Uzbekistan, Kazahstan, Španjolska, Bolivija, Irska, Japan, Kolumbija, Moldavia, Poljska, Slovačka, Bugarska, Grčka, Mađarska i druge zemlje iz Europe i Azije. Društvo „Dunav“ je nastupilo s četiri puta s različitim minutažom, na velikoj pozornici u centru Burse, s programom kojim su predstavili nošnju, pjesmu i plesove Slavonije, Srijema, Posavine i pjesme i plesove Bunjevačkih Hrvata. Ostale nastupe izveli su i na pozornicama drugih manjih gradova oko Burse do kojih su putovali i po 100 km.


Za sve „Dunavaše“ koji su zastupali boje svoje zemlje, bilo je to nezaboravno putovanje i vrijedno iskustvo koje će još više osnažiti društvo i motivirati članove na još bolji rad na očuvanju hrvatske tradicijske kulture u Vukovaru.