U organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima i Gradskog muzeja Vukovar u Mramornoj dvorani dvorca Eltz 6. listopada 2024.godine održan je koncert pijanistice Yoko Nishii iz Japana. Koncert je organiziran u svrhu obogaćivanja kulturne ponude Grada i promocije glazbe, posebice među mladima i svima koji za to imaju potrebe.

Yoko Nishii rođena je u gradu Ise u Japanu, od četvrte godine pohađala je sate klavira kod Mitsuko Tomio, a kasnije kod Naofumija Kaneshigeja, Kyoko Ogawe i Hitoshija Kobayashija. Diplomirala je francuski jezik i književnost na Sveučilištu Keio u Tokiju (1998.). Iste godine dolazi u Hrvatsku gdje, zahvaljujući stipendiji, pohađa Visoku školu za glazbenu umjetnost „Ino Mirković“ u Lovranu. U samo dvije godine završava četverogodišnji studij (2000.), a potom postiže i stupanj magistra glazbene umjetnosti (srpanj 2001.). Usavršavanje nastavlja na poslijediplomskom studiju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, kao stipendistica japanske vlade (2005. – 2007.), u klasi Jevgenija Zarafiantsa, kojemu je bila i asistentica na Visokoj školi „Ino Mirković“ (2001. – 2003.). U međuvremenu surađuje kao korepetitor na majstorskim tečajevima flaute Pierre-Yvesa Artauda iz Pariza.
Pobjednica je i finalistica brojnih međunarodnih natjecanja. Od 2014. do 2019. predavala je na Umjetničkoj akademiji u Aichiju u Japanu. Održala je brojne solističke recitale u Hrvatskoj, Italiji, Mađarskoj, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini te Japanu. Surađivala je sa Zagrebačkom filharmonijom i Kubanskim nacionalnim simfonijskim orkestrom. Ustrajno radi na istraživanju i promociji hrvatskih skladatelja i hrvatske glazbe. Ministar vanjskih poslova Japana Hayashi Yoshimasa 22. kolovoza 2023. godine dodijelio joj je Priznanje za trud u promicanju međusobnog razumijevanja između Japana i Hrvatske te doprinos razvoju prijateljskih odnosa između Japana i drugih naroda.

Bio je ovo treći koncert Yoko Nishii u Vukovaru nakon što je 2015. godine u Mramornoj dvorani održala koncert s djelima violinističkog virtuoza i skladatelja Franje Krežme i violinskim minijaturama japanskih skladatelja.

foto: Miroslav Šlafhauzer