Vukovarski su gimnazijalci ponovili izvanredan uspjeh osvojivši drugo mjesto na 6. Državnom natjecanju srednjoškolaca u poznavanju prometnih propisa, čime su postali viceprvaci države. Uz pehar za osvojeno 2. mjesto, škola je osvojila i pehar za kontinuitet, najbolji plasman na zadnja tri natjecanja. Ovaj izuzetan uspjeh svjedoči o kontinuiranoj predanosti i visokom standardu znanja koje učenici i mentori Gimnazije Vukovar postižu u području prometne sigurnosti.

Za vukovarsku se gimnaziju natjecalo 220 učenika koji su kroz 9 tematskih ispita, raspoređenih u vremenskom periodu od 16.10.2023. do 21.12.2023. ukupno riješili čak 855 ispita i ostvarili 2363.10 bodova, što im je donijelo titulu viceprvaka države. Najuspješniji, 4.C razred, osvojio je 7. mjesto a najuspješniji učenici su Matej Kovačić iz 2.A razreda, plasiravši se na 9. mjesto te Srđan Padežanin i Erika Mićić iz 4.C razreda, osvojivši 10. mjesto u Republici Hrvatskoj. Za pokazano znanje i vještine, učenici su nagrađeni pohvalnicama, diplomama, majicama i prijenosnom baterijom a škola peharima.

Prometna Učilica, plaketom "Prijatelj djece u prometu", nagrađuje i najuspješnije nastavnike mentore. Prijatelji djece u prometu su, po odabiru učenika, najuspješniji nastavnici zaslužni za doprinos u promicanju prometne kulture i poželjnog ponašanja u prometu. I ove su godine među njima profesori Sanja Pavlović Šijanović i Davor Šijanović.

Državno natjecanje srednjoškolaca u poznavanju prometnih propisa ima važnu ulogu u podizanju razine prometne kulture među mladim generacijama. Natjecanje ne samo što potiče učenike na učenje i razumijevanje prometnih propisa, već promiče i odgovorno ponašanje u prometu. Kroz aktivno sudjelovanje, učenici postaju svjesniji važnosti pridržavanja prometnih pravila i odgovorniji prometni sudionici. Sudjelovanje mlađe populacije u ovakvim inicijativama odražava se na ciljeve poboljšanja ukupne sigurnosti cestovnog prometa u sklopu nacionalnih planova. Edukacija mladih ljudi o prometnim pravilima ima dugoročne pozitivne učinke na stvaranje odgovornih i savjesnih vozača, čime se unapređuje ukupna sigurnost na cestama.

Maturantima koji se pripremaju za vozački ispit, natjecanje pruža priliku za sustavno učenje i utvrđivanje prometnih propisa i prometne kulture. Povezanost s Nacionalnim planom sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske za razdoblje od 2021. do 2030. godine naglašava širu društvenu odgovornost ove inicijative. Kroz integraciju s Prometnom Učilicom, svi učenici, a posebno maturanti, imaju pristup online materijalima koji im omogućavaju učenje u vlastitom ritmu, potičući njihovu samostalnost u stjecanju znanja o prometnim propisima. Osim što pridonosi praktičnoj pripremi za vozački ispit, ova inicijativa također promiče svijest o važnosti prometne sigurnosti među budućim mladim vozačima.

Sudjelovanjem u natjecanju, kroz Prometnu Učilicu, učenici stječu znanja i sigurnost u poznavanju prometnih pravila te razvijaju samosvijest i odgovornost kao sudionici u prometu. Ovaj hvalevrijedan uspjeh vukovarskih gimnazijalaca inspiracija je i motivacija za daljnji rad u promicanju prometne sigurnosti.