Science on Stage Europe je inicijativa koja okuplja učitelje iz cijele Europe kako bi dijelili inovativne pristupe u poučavanju znanosti i tehnologije. Njihovi festivali su platforme za prezentaciju najboljih praksi, razmjenu ideja i poticanje interaktivnog učenja. Sudionici predstavljaju kreativne nastavne metode i projekte te se povezuju radi unaprjeđenja kvalitete STEM obrazovanja u Europi. Ovaj događaj potiče suradnju među učiteljima i inspirira učenike za buduću karijeru u znanosti i tehnologiji.

Science on Stage Hrvatska je nacionalna inačica europske inicijative. Na festivalu Science on Stage Hrvatska, koji se održao po prvi puta 9.prosinca 2023.godine u Zagrebu u Osnovnoj školi Središće, sudionici su mogli vidjeti raznolikost kreativnih pristupa u poučavanju znanosti i tehnologije, uključujući primjere eksperimentalne nastave, upotrebu novih tehnologija u učionici, interaktivne prezentacije na pedesetak predstavljenih projekata iz škola diljem Republike Hrvatske.

Projekt „Kad se male ruke slože, sve se može!“ Osnovne škole Dragutina Tadijanovića iz Vukovara izabran je među 4 nagrađena projekta koji će Vukovarsko-srijemsku županiju, Grad Vukovar i Republiku Hrvatsku predstavljati u Finskoj na festivalu Science on Stage Europe. Projekt su provele Draženka Kovačević, profesorica kemije i biologije, i Adrijana Kordić, profesorica njemačkog i hrvatskog jezika. Isti spada u projekte koji promoviraju STEM i održivi razvoj, te je u toj kategoriji i izabran za pobjednika. Projektom je obuhvaćena tema poduzetništva, promicanje osnivanja OPG-a, hidroponični uzgoj bilja kao način održivog uzgoja, načini poticanja konkurentnosti na tržištu i dostupnosti proizvoda kroz izradu reklama na stranim jezicima, uporaba IKT alata u nastavi, uvođenje učenika u buduća zanimanja, osviještenost za trud i rad na vlastitim proizvodima.

Predstavljanjem ovog projekta u Finskoj u gradu Turku poslati ćemo priču o Vukovaru, njegovim učenicima, školama i stanovnicima, priču o Republici Hrvatskoj kao ozbiljnom partneru u praćenju europskih trendova obrazovanja, a našim učenicima dati dodatan poticaj za daljnje sudjelovanje i radu na projektima.