U Gimnaziji Vukovar organiziran Projektni dan „Prehrambene navike i zdravlje“
Učenici i djelatnici Gimnazije Vukovar u sklopu Projektnog dana „Prehrambene navike i zdravlje" imali su priliku nazočiti nizu edukativnih predavanja i dvijema izložbama kojima se uz širenje informacija o zdravlju, poseban naglasak postavio i na aktivni proces učenja kroz iskustva jer zdravstveni odgoj predstavlja proces učenja, planirani oblik stjecanja pozitivnih stavova i navika, a ne samo znanje o zdravom načinu života. I sam cilj zdravstvenog odgoja je stjecanje temeljnih znanja o očuvanju i unapređenju zdravlja te primjena tih znanja i vještina u svakodnevnom životu.
Cjelokupan školski projekt organizirale su Karolina Dvojković, prof. i Sanja Pavlović Šijanović, prof., ujedno i razrednice a time i voditeljice učenika u procesu rasta,razvoja i napredovanja učenika te njihove pripreme za svakidašnji život, uz podršku ravnatelja Josipa Prpe,prof. koji uvijek ističe da su svrha i ciljevi školstva usmjereni na kontinuirani razvoj učenika kao duhovnog, tjelesnog, moralnog, intelektualnog i društvenog bića u skladu s njegovim sposobnostima i sklonostima.
Osnovna namjena projekta je povezivanje i dostupnost znanstveno utemeljenih informacija o namirnicama, edukacijom o pravilnoj prehrani preventivno djelovanje na populaciju od 14 do 18 godina te popularizacija znanosti i zanimanja kroz susrete sa sveučilišnim profesorima, znanstvenicima, liječnicima,...
Program projektnog dana upriličen je zanimljivim i nadasve poučnim temama:
„Pravilna prehrana", dr. sc. Daniela Čačić Kenjerić, izv.prof.,
(Zavod za ispitivanje hrane i prehrane, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku)
„Arheologijom do prapovijesnog stola", Mirela Hutinec, dipl. arheolog,
(Kustos i voditelj Arheološke zbirke, Gradski muzej Vukovar)
„Oplemenjivanjem pšenice do kruha", dr. sc. Krešimir Dvojković, znan. savjetnik,
(Odjel za oplemenjivanje i genetiku strnih žitarica, Poljoprivredni institut Osijek)
„Hrana kao izvor života i kao lijek", dr. sc. Ljiljana Gehrecke
(Europski dom Vukovar)
„Pčelinji proizvodi i zdravlje", Borislav Grbić, dipl. ing.
(Koncern Agrokor – Vupik d.d., Vukovar, Udruga pčelara Vukovar)
Uz predavanja učenici i djelatnici mogli su pogledati i dvije izložbe:
„Arheologijom do prapovijesnog stola", Mirela Hutinec , dipl. arheolog, kustos i voditelj Arheološke zbirke, Gradski muzej Vukovar
„Varijeteti pšenice", dr. sc. Krešimir Dvojković, znan. savjetnik, Odjel za oplemenjivanje i genetiku strnih žitarica, Poljoprivredni institut Osijek.
Zadani ciljevi projekta bili su: ukazivanje na važnost pravilne prehrane,edukacija učenika o važnosti pravilnih prehrambenih navika i njihovom utjecaju na zdravlje, upoznavanje učenika sa prehrambenim navikama i namirnicama kroz povijest, s naglaskom na Vučedolsku kulturu, upoznavanje učenika s razvojem pojedinih biljnih vrsta važnih za prehranu čovječanstva-pšenica, kao i prehrambenih proizvoda pčelinjeg podrijetla-med, propolis,...ukazivanje na važnost preuzimanja odgovornosti za vlastito zdravlje, predlaganje mjera za unapređenje zdravlja –održiva prehrana te popularizacija znanosti i zanimanja.
Ciljevi ovog školskog projekta su u potpunosti ostvareni na zadovoljstvo svih sudionika, te nam ne preostaje ništa drugo nego nastaviti i u narednim školskim godinama sa ovako hvalevrijednim projektima.
{gallery}2013/05/06/06{/gallery}
- Javni poziv "Energetska obnova obiteljskih kuća u Gradu Vukovaru za 2024./2025./2026. godinu"
- NATJEČAJ za prijem u radni odnos na neodređeno vrijeme
- NATJEČAJ za prijem u radni odnos na neodređeno vrijeme
- Poziv na prethodnu provjeru znanja i sposobnosti (pisano testiranje i intervju) - viši stručni suradnik za sport i branitelje
- JAVNI POZIV Za iskazivanje interesa za zakup javne površine za postavljanje vlastitih štandova u svrhu prodaje hrane i pića te zakup pokretnih gradskih štandova u svrhu prodaje suvenira i svijeća u okviru obilježavanja „Dan sjećanja na žrtvu Vukovar