{gallery}2014/06/27/01{/gallery} U suradnji s Veleposlanstvom SAD-a, u okviru Američkog kutka u Gradskoj knjižnici Vukovar je održano zanimljivo predavanje o putovanju u svemir. Bivša astronatkinja NASA-e, Marsha Ivins, slikom i riječju provela je posjetitelje kroz svoja iskustva boravka u svemiru te na taj način djeci i odraslima dočarala život jednog astronauta. Slušajući predavanje, svakodnevne stvari poput konzumiranja hrane i pića, čitanja, tjelovježbe, spavanja ili održavanja higijene u svemiru dobili su potpuno drugačiji prikaz, nerijetko i komičan, onima koji takvo nešto nikada nisu imali priliku doživjeti.
S ukupno 5 letova u svemir, Marsha Ivins iza sebe ima više od 1300 sati odnosno 55 dana provedenih u svemiru. Premda je njezin najdulji neprekidni boravak u orbiti oko Zemlje trajao dva tjedna, pripreme za taj odlazak, kao i svaki drugi, u pravilu traju puno dulje, čak i godinama. Lista kandidata je dugačka, čekanje također, a sam trenutak u kojem se po prvi puta doznaje da je osoba izabrana za odlazak, posebno je nevjerojatan, kako nam je rekla Ivins. Često puta astronauti s nevjericom čekaju dok njihovo ime ne bude službeno objavljeno jer nisu sigurni da su zaista baš oni ti izabrani sretnici. Nakon toga slijede dugotrajne pripreme detaljno usmjerene na konkretan zadatak koji astronaut mora odraditi tijekom boravka u svemiru.
Posjetitelji su nakon predavanja imali različita dodatna pitanja za nesvakidašnju gošću, koja je gostovanje u Hrvatskoj, nakon Vukovara, nastavila u Zagrebu, gdje je također održala predavanje i to u Tehničkom muzeju.
Gradsku knjižnicu Vukovar i Američki kutak, ovom prigodom je, osim astronautkinje Ivins, posjetila i delegacija iz američkog veleposlanstva: zamjenica veleposlanika SAD-a gđa Margareth H. Nardi te Elizabeth J. Blumenthal iz Odjela za odnose s javnošću. Predavanju je nazočio i nacionalni koordinator za World Space Week, Goran Nikolašević iz Osijeka. Među posjetiteljima su bili i polaznici najstarije vrtićke skupine Dječjeg vrtića Vukovar 1, učenici i nastavnici iz osnovnih i srednjih škola s područja Vukovara te brojni drugi zainteresirani za ovu temu, koja će zasigurno opet biti u programu rada Američkog kutka Vukovar.
Više slika pogledajte na www.gkvu te na našem Facebook profilu.