{gallery}2015/04/29/04{/gallery}U okviru nacionalne manifestacije „Noć knjige 2015." Gradska knjižnica Vukovar organizirala je različite programe za djecu i odrasle 23. travnja 2015. godine. Osim brojnih sugrađana, programima je nazočila i zamjenica gradonačelnika Marija Budimir.

„Ljudi koji čine grad", program je na kojem su se predstavile udruge i kulturna društva grada Vukovara. Svaka udruga i društvo organiziralo je prigodnu izložbu, predstavilo se kroz književnu riječ svoga zavičajnika te pripremilo svoje nacionalno jelo. Na taj smo način saznali mnoštvo zanimljivih informacija o povijesti, doseljavanju i istaknutim piscima pojedinog naroda. Većina sudionika je čitala ulomke iz pojedinih djela i pjesama na materinjem jeziku te nam tako približila svoj jezik i kulturu. U programu su sudjelovali Udruga Mađara grada Vukovara, Udruga Nijemaca i Austrijanaca Vukovar, Ukrajinsko kulturno – prosvjetno društvo "Ivan Franko" Vukovar te KUD "Osif Kostelnik" Vukovar. Manifestaciju je popratio veliki broj naših sugrađana koji su na kraju programa imali priliku degustirati pripremljena jela.

U suradnji s Državnim arhivom u Vukovaru, za učenike 7. i 8. razreda organizirana je interaktivna radionica „Skriveno blago arhivske knjižnice", u kojoj je kroz prezentaciju i popratnu izložbu predstavljen knjižnični fond Državnog arhiva u Vukovaru.

Za najmlađe korisnike organizirana je edukativna radionica „Noćni čitači" uz neizostavno čitanje u pidžamama i putovanje u svijet letećih knjiga. Ravnateljica knjižnice Vlatka Surma Szabo, također je djecu obradovala čitanjem neobične knjige u čemu su joj pomagali mali „noćni čitači".

Posjetitelje „Noći knjige 2015." koji su tijekom „Happy Book Hour-a" došli u Vukovar obradovali smo besplatnim članstvom u Knjižnici, a ove ih je godine bilo više od 120.

I u ograncima Knjižnice organizirani su prigodni programi.

U Ogranku Sotin utkali smo trenutak sadašnjosti, shvaćajući i proučavajući trenutke prošlosti. Djeca su pregledavanjem starih fotografija razreda svoju sadašnjost poslala kroz poruke i pisma djeci u prošlosti, a nadamo se da će i naše fotografije „Noći knjige" poslati poruku: „Pamtimo prošlost, zapišimo sadašnjost za budućnost."

U Ogranku Lovasu provedena je interaktivna radionica za djecu „Knjiga-moj prijatelj" kojom smo približili knjigu, koja je kao tiskani medij gotovo istisnuta iz misli mlađih generacija, dok su u završnom djelu djeca kao u pravom kinu gledala filmsku ekranizaciju poznatog književnog djela.
Više fotografija pogledajte na www.gkvu.hr i Facebook stranici Gradske knjižnice Vukovar.