U sklopu 25. VUKOVARSKIH ADVENTSKIH SVEČANOSTI koje ove godine nose naziv VUKOVR – GRAD SUSRETA 2. prosinca 2022. godine u dvorcu Eltz, Paviljon II. otvorena je izložba BUĐENJA GOSPOĐE ROZE dubrovačkog slikara Rudolfa Patera.

Bio je to ujedno i susret gradova Dubrovnika i Vukovara koji su na Dan sv. Vlahe 3. veljače, 1993. potpisana je Povelja o prijateljstvu. Tekst Povelje napisali su Luko Paljetak za Dubrovnik i Pavao Pavličić za Vukovar.

O susretu Dubrovnika i Vukovara, odnosno Gradskog muzeja Vukovar, govorila je Ružica Marić, ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar. Tekst dubrovačkog pisca i redatelja Davora Mojaša o umjetniku Rudolfu Pateru pročitala je Tijana Pavliček, teatrologinja iz Vukovara. Za potpuni doživljaj atmosfere potrudili su se Dubrovački gitarski duo Frano Matušić i Ante Skaramuca koji su tako i potvrdili svoje veze s Vukovarom jer su davne 1999. godine nastupali na Vukovarskom festivalu komorne glazbe.

U svom obraćanju Rudokf Pater, slikarski nomad koji je svoj životni i umjetnički put vezao za stalna putovanja i upoznavanje umjetničkih svjetova Amerike, Belgije, Švicarske, Italije, Indije i mnogih drugih zemalja zahvalio se svima koji su pridonijeli realizaciji ove izložbe, te darivao sliku iz svog opusa za zbirku donacija hrvatskih i svjetskih umjetnika, ustanova i pojedinaca koja nosi naziv Muzej Vukovara u progonstvu. Izložbu prati katalog kojeg u obliku osobnog pisma o buđenjima gospođe Rose potpisuje Luko Paljetak.

Govoreći o vezama Dubrovnika i Vukovara izložbu je u ime gradonačelnika Ivana Penave, otvorio Filip Sušac, zamjenik gradonačelnika.

Likovni postav izložbe napravio je Zoran Šimunović, kustos Gradskog muzeja Vukovar

Izložba se može razgledati do 10. siječnja 2023. godine.