{gallery}2016/08/05/01{/gallery} Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja u Vukovaru je obilježen brojnim manifestacijama.

Proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja započela je već u jutarnjim satima kada su članovi Hrvatske udruge za uzgoj i selekciju sitnih životinja kod Vodotornja pustili 211 golubova koji simboliziraju 211 hrvatskih branitelja koji su svoj život dali u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja 1995. godine.
Također je pušteno i više od tisuću golubova pismonoša s Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata koji su s porukama mira poletjeli u Knin.

Program obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti u Vukovaru nastavio se budnicom. Od Bećarskog križa kroz centar prodefilirale su Mažoretkinje grada Vukovara uz pratnju Gradskog puhačkog orkestra.

Na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskoga rata vijence su položila i svijeće upalila izaslanstva Ministarstva hrvatskih branitelja, na čelu s pomoćnikom ministra Stjepanom Sučićem, izaslanstvo Ministarstva unutarnjih poslova i obrane, Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vukovara na čelu s predsjednikom Gradskoga vijeća Igorom Gavrićem i zamjenikom gradonačelnika grada Vukovara Marijanom Pavličekom, županijske i gradske koordinacije braniteljskih udruga te stradalničkih udruga. „Možemo biti ponosni na hrvatske branitelje jer su oslobodili našu domovinu", rekao je Pavliček. Molitvu je vodio vukovarski gvardijan fra Ivica Jagodić koji je u crkvi sv. Filipa i Jakova predvodio i svečanu svetu misu.

Ove godine je prvi put poletjela i autohtona vukovarska bijela golubica koju je oslobodio dječak Dorijan Josić, unuk poginulog hrvatskog branitelja.

Točno u podne započeo je program u Park-šumi Adica otkrivanjem monumentalne drvene skulpture Raspetoga Krista koju su izradili umjetnici iz ernestinovačke kiparske kolonije. Kipari su obradili osušeni stari hrast te od debla izradili skulpturu Krista, a od grana skulpture Marije i Josipa koja je postavljena na sam ulaz u Adicu. Otkrivajući skulpturu zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček rekao je kako je Vukovar dobio još jednu kulturnu znamenitost i turističku atrakciju.

U sklopu programa upriličena je i prezentacija vozila i opreme MORH-a, vatrogasaca i policije, tijekom koje su građani mogli isprobati opremu.
Proslava je uz TS Allegro