U srijedu, 22. srpnja 2020. godine gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava i zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček prisegnuli  su na dužnost zastupnika u desetom sazivu Hrvatskome saboru. Održavši konferenciju za medije gradonačelnik Penava želio je poslati poruku građanima Vukovara kako i dalje u fokusu ostaje Vukovar te da će u odnosu na prethodno razdoblje kada su se za Vukovar borili samo s lokalne razine, sada to moći činiti i s nacionalne razine.

“Ovo je drugi puta kako sam izabran na tu časnu dužnost zastupnika u Hrvatskome saboru te smatram kako bi bilo nepošteno prema građanima koji su mi iskazivanjem povjerenja omogućili da ih predstavljam i zastupam interese Slavonije i Srijema u vrhovnom zakonodavnom tijelu Republike Hrvatske da  ovaj puta prepustim mandate. Istovremeno, ostajem na dužnosti gradonačelnika Grada Vukovara te smatram kako mi ove dvije dužnosti zajedno omogućavaju širinu političkog djelovanja te veće mogućnosti borbe za gospodarski i demografski oporavak čitave Slavonije. Grad Vukovar dio je Slavonije te razvoj našega grada ovisi o razvoju naše županije i istoka Hrvatske. Fokus moga cijeloga političkoga djelovanja, kako na dužnosti gradonačelnika tako i u saborskome mandatu, svakako ostaje na napretku istoka Hrvatske koji će otvoriti nova radna mjesta te zaustaviti iseljavanje,” rekao je gradonačelnik Penava poručujući kako je Vukovar grad koji ima dva dužnosnika u Hrvatskome saboru te da to zasigurno govori o prepoznatljivosti njihova rada kao i o autoritetu grada Vukovara koji su uspjeli izgraditi na razinu kakvu do sada nikada u povijesti nije imao.

Gradonačelnik Penava podsjetio je i na izborne rezultate, odnosno na broj preferencijalnih glasova prema kojima izmađu svih gradonačelnika daleko prednjači po broju preferencijalnih glasova, a posebno po postotku s obzirom na broj građana grada kojima su na čelu.

“Funkcioniranje Grada Vukovara već je uhodano te, iako su zahtjevne zadaće pred nama i u planu su veliki projekti, zahvaljujući kvalitetnim suradnicima neće biti problema ili zastoja. Obnašanjem dužnosti saborskog zastupnika nastojat ću dati maksimalan doprinos boljitku Hrvatske, hrvatskog naroda i svih naših građana. Fokus moga zalaganja u Hrvatskome saboru biti će na problemima koji koče hrvatsko društvo u smislu gospodarskog napretka i osiguravanja uvjeta života u demografski opustošenim dijelovima. Smatram kako su to primarni, gorući problemi koje moramo riješiti,” objasnio je gradonačelnik Penava.

“Drago mi je što nam nakon sedam godina mukotrpnog rada naši sugrađani iskazali takvo povjerenje te omogućili da obojica obnašamo časnu dužnost zastupnika u najvišem hrvatskom zakonodavnom tijelu. Vjerujem kako ćemo još više uspjeti istaknuti problematiku našega grada i da će se od jučer glas grada Vukovara jasno i glasno čuti u Hrvatskome saboru što do sada nije bio slučaj. Interes grada Vukovara i interes V. izborne jedinice će biti prije svega jer upravo smo u Hrvatski sabor došli zahvaljujući žiteljima koji su nam dali povjerenje i koji znaju u kakvoj je situaciji V. izborna jedinica – da je Slavonija demografski opustošena, da velike investicije zaobilaze ovaj dio Hrvatske te da još uvijek imamo brojna neriješena pitanja granica i drugih problema,” rekao je zamjenik gradonačelnika Pavliček ističući teme kojima će se baviti u Hrvatskome saboru izražavajući pri tome uvjerenje kako će i vladajuća većina prihvatiti prijedloge koji dolaze od strane grada Vukovara te ih uvažiti i uvrstiti kako u državni proračun tako i u svakodnevnu komunikaciju.

“Sve ono što je kvalitetno i u interesu šire zajednica uvijek ćemo podržati,” najavio je zamjenik Pavliček poručujući kako vjeruje da svojim djelovanjem neće razočarati niti jednog sugrađanina, a projekti u gradu Vukovaru će se nastaviti te je pred našim gradom još jedna godina velikih investicija.

“Najvažnije je očuvanje radnih mjesta u vremenu krize izazvane epidemijom koronavirusa, a potom i privlačenje investicija kojima ćemo svaki dan sve više Vukovar činiti gradom ugodnog življenja,” zaključio je zamjenik Pavliček.

Također, kako gradonačelnik Penava tako i zamjenik gradonačelnika Pavliček, rasteretili su proračun Grada Vukovara prebacujući svoje plaće na državni proračun. Sredstva namjenjena njihovim plaćama biti će preusmjerena na realizaciju drugih projekte Grada Vukovara.  

I ovim su se putem gradonačelnik Penava i zamjenik Pavliček još jednom zahvalili svima koji svima koji su im iskazali povjerenje te ih pozivali da im kroz iznošenje problema, stavova, prijedloga i kritika pomognu u što boljoj borbi za interese Vukovara.