×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /home/vukovar/public_html/images/stories/2012/12/18/01
×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories/2012/12/18/01

Gradonačelnik Vukovara Željko Sabo i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dinko Polić u nazočnosti ministra zaštite okoliša i prirode Mihaela Zmajlovića potpisali su danas Ugovor o modernizaciji javne rasvjete glavnih prometnica naselja Mitnica, Lijeva bara i Borovo naselje u Vukovaru.

U vukovarskim naseljima Mitnica, Lijeva Bara i Borovo FZOEU sufinancirat će s 3,1 milijun kuna modernizaciju javne rasvjete ukupno vrijednu 4,4 milijuna kuna. Na glavnim prometnicama tih naselja 1293 svjetiljke zamijenit će se energetski učinkovitijim i ekološki prihvatljivijim rasvjetnim tijelima. Dosadašnja rasvjeta s lošom optikom stvara energetske gubitke i svjetlosno onečišćenje te ne udovoljava propisanom razredu rasvjete prometnica i uvjetima prometne sigurnosti, a i ukupno opće stanje rasvjetne opreme i stupova je uglavnom na tehnički vrlo niskoj razini uslijed djelomične i tehnički nepotpune obnove nakon ratnih razaranja. Osim ugradnje novih tehnički modernijih rasvjetnih tijela s visokotlačnim natrijevim izvorima snage od 70 do 150W, postavit će se novi kablovi, zamijeniti dotrajali stupovi te stupni razdjelnici, ali i obnoviti dio pripadajuće električne infrastrukture. Radovi trebaju biti gotovi u roku 90 dana.

Računi za novu javnu rasvjetu biti će jeftiniji za oko 38%, što na godišnjoj razini znači uštedu od oko 332.000 kn. Ovim projektom utjecat će se i na smanjenje stakleničkih plinova, i to također do 38%.

„Ovo je pozitivan primjer za sve, suradnja Grada i Fonda rezultirala je uštedom za grad i građane, i smanjenjem onečišćenja. Za zaštitu okoliša moramo se svi angažirati. Cijeli svijet raspravlja o smanjenju emisija stakleničkih plinova, no još uvijek se nije postigao konsenzus oko mjera i politika koje se trebaju poduzeti. Ali mi na svojoj lokalnoj razini već možemo, i moramo djelovati. Svaki korak je značajan. Osim smanjenja troškova za građane, ovom će se modernizacijom direktno utjecati na smanjenje emisije stakleničkih plinova, znači direktno na očuvanje okoliša" - izjavio je ministar Zmajlović danas na potpisivanju Ugovora o modernizaciji javne rasvjete u Vukovaru.

{gallery}2012/12/18/01{/gallery}