×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: [ROOT]/images/stories/2013/01/15/04
×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories/2013/01/15/04

Vijeće sigurnosti UN-a donijelo je 15. siječnja 1996. godine Rezoluciju 1037. o operaciji UNTAES-a u Istočnoj Slavoniji, Baranji i zapadnom Srijemu s rokom trajanja od godinu dana. Proces mirne reintegracije završio je 15. siječnja 1998., kada je hrvatsko Podunavlje konačno vraćeno u ustavno-pravni predak Republike Hrvatske, čime je omogućen početak obnove i povratka.

Povodom 15. godišnjice završetka procesa mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja i odlaska mirovnih snaga UNTAES-a iz Republike Hrvatske, Grad Vukova je organizirao u Hrvatskom domu Vukovar prigodnu svečanost pod nazivom "Vukovar -15 godina u miru i toleranciji".

U Hrvatskom domu Vukovar, uz gradonačelnika grada Vukovara Željka Sabu, svečanosti su nazočili predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko, izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, ministar uprave Arsen Bauk, ministar obrazovanja i športa Željko Jovanović, zamjenik ministra zdravlja Marijan Cesarik, župan vukovarsko-srijemski Božo Galić, pomoćnica ministrice vanjskih poslova Vesna Batistić Kos, saborski zastupnici Zvonko Milas, Dragan Crnogorac i Mile Horvat, počasni građani Vukovara Ivica Vrkić i Vesna Škare-Ožbolt, zamjenik koordinatorice UN-a i stalne predstavnice UNDP-a u RH Vitalie Vremis, zamjenik veleposlanika Kraljevine Norveške Erik Frimannslund Brede, zamjenik veleposlanika Republike Poljske Tomasz Szeratics, predstavnici prijateljskih općina Bač i Bački Petrovac, sadašnji gradski vijećnici Vukovara i gradski vijećnici iz vremena procesa mirne reintegracije, zamjenici gradonačelnika Vukovara Željko Pinjuh, Danijela Stanković i Dejan Drakulić, te brojni predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara kao i svih segmenata života u gradu Vukovaru.

Na samom početku programa prikazan je 15-minutni dokumentarni film o tijeku procesa mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja, ali i s naglaskom na bogatstvo života Vukovara danas.

Gradonačelnik Vukovara Željko Sabo pozdravio je sve sudionike svečanosti ističući kako Vukovar ima vrijedne programe i projekte uređenja i obnove, da Vukovar radi na stvaranju uvjeta za ulaganje u razvoj gospodarstva, među ostalim, ulaže i značajna sredstva u obrazovanje mladih Vukovarki i Vukovaraca dodjelom 411 stipendija u akademskoj godini 2012./2013. kao i financiranjem gradskog prijevoza u stopostotnom iznosu učenicima srednjih škola i studentima koji studiraju na području Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije.

Ivica Vrkić, predstojnik Ureda privremene uprave za uspostavu hrvatske vlasti u hrvatskom Podunavlju u tom neizvjesnom vremenu, a danas počasni građanin Grada Vukovara, podsjetio se tih dana i istaknuo da nije bilo lako raditi na području i uvjetima kad stanovnici nisu htjeli lako prihvatiti činjenicu da se taj prostor vraća pod okrilje hrvatske države i da im dolazi hrvatska vlast. „Danas, kada neki pokušavaju osporiti dosege mirne reintegracije, ne preostaje ništa drugo poručiti ovdje u Vukovaru nego da je u moru prepucavanja bolje ispaliti i milijun riječi nego samo jedan metak"- rekao je Vrkić.

Predsjednica Nacionalnog odbora za uspostavu povjerenja, ubrzanog povratka i normalizaciju života u vrijeme procesa mirne reintegracije Vesna Škare Ožbolt sigurna je kako mir u Vukovaru više nitko i ništa ne može poljuljati. Dragan Crnogorac, saborski zastupnik i predsjednik Zajedničkog vijeća općina izrazio je nadu i vjeru kako će hrvatska država ispuniti preuzete obveze pred međunarodnim institucijama glede prava srpske nacionalne manjine, dok je župan Božo Galić zahvalio svim sudionicima procesa mirne reintegracije na iznimno vrijednom i značajnom . Izaslanik predsjednika Vlade, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, izrazio je zadovoljstvo što grad Vukovar očigledno i svakodnevno vraća izgled i sjaj jednog od najljepših podunavskih gradova. Predsjednik hrvatskog Sabora Josip Leko je rekao kako smo danas u poziciji da slavimo mir i mirnu politiku, a osuđujemo rat, izražavajući riječi hvale svima koji su tome doprinijeli, posebno onima koji su podnije i još uvijek podnose najveće žrtve.

Zbog nemogućnosti dolaska na svečanost u Vukovar pismom se obratio predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović: „Završetak mandata UNTAES-a, koji je svečano obilježen 15. siječnja 1998, svakako je jedan od najvažnijih datuma u novijoj hrvatskoj povijesti i ujedno važan nadnevak Organizacije ujedinjenih naroda, u čijoj povijest taj mandat ostaje upitan kao najuspješnija mirovna misija. Osim što je završetak spomenutog mandata označio potpuni povratak područja istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema u ustavno – pravni poredak Republike Hrvatske, tijekom njegova dvogodišnjeg trajanja udareni su čvrsti temelji procesu reintegracije i povratka prognanika, započeta je obnova razorenih naselja i infrastrukture, obnovljen je rad državnih i javnih ustanova, osigurana je sigurnost i ravnopravnost svim hrvatskim državljanima na tim prostorima.

Za uspjeh tog pothvata zahvalnost dugujemo svima koji su u njemu sudjelovali, prije svega tadašnjem hrvatskom državnom vodstvu na čelu s predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom, predstavnicima srpske nacionalne manjine u našoj zemlji i prijelaznim upraviteljima generalu Jacquesu Paulu Kleinu i Williamu Walkeru. Jednaku zahvalnost dugujemo i svima koji su od tada do danas radili i rade u korist izgradnje međuljudskog i međunacionalnog povjerenja te promiču gospodarsku obnovu i svekoliki razvoj tog dijela Republike Hrvatske." – stoji u pismu predsjednika Josipovića gradonačelniku Vukovara.

U sklopu svečanosti nastupili su pjevački zbor HKGD Dunav, učenici Glazbenog odjela Osnovne škole Dragutina Tadijanovića Ivan Vodopić, Robert Janić i David Bilić te Mažoretkinje grada Vukovara.

{gallery}2013/01/15/04{/gallery}