Vijeće sigurnosti UN-a donijelo je 15. siječnja 1996. godine Rezoluciju 1037. o operaciji UNTAES-a u Istočnoj Slavoniji, Baranji i zapadnom Srijemu s rokom trajanja od godinu dana. Proces mirne reintegracije završio je 15. siječnja 1998., kada je hrvatsko Podunavlje konačno vraćeno u ustavno-pravni predak Republike Hrvatske, čime je omogućen početak obnove i povratka.

Povodom 15. godišnjice završetka procesa mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja i odlaska mirovnih snaga UNTAES-a iz Republike Hrvatske, Grad Vukova je organizirao u Hrvatskom domu Vukovar prigodnu svečanost pod nazivom "Vukovar -15 godina u miru i toleranciji".

U Hrvatskom domu Vukovar, uz gradonačelnika grada Vukovara Željka Sabu, svečanosti su nazočili predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko, izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, ministar uprave Arsen Bauk, ministar obrazovanja i športa Željko Jovanović, zamjenik ministra zdravlja Marijan Cesarik, župan vukovarsko-srijemski Božo Galić, pomoćnica ministrice vanjskih poslova Vesna Batistić Kos, saborski zastupnici Zvonko Milas, Dragan Crnogorac i Mile Horvat, počasni građani Vukovara Ivica Vrkić i Vesna Škare-Ožbolt, zamjenik koordinatorice UN-a i stalne predstavnice UNDP-a u RH Vitalie Vremis, zamjenik veleposlanika Kraljevine Norveške Erik Frimannslund Brede, zamjenik veleposlanika Republike Poljske Tomasz Szeratics, predstavnici prijateljskih općina Bač i Bački Petrovac, sadašnji gradski vijećnici Vukovara i gradski vijećnici iz vremena procesa mirne reintegracije, zamjenici gradonačelnika Vukovara Željko Pinjuh, Danijela Stanković i Dejan Drakulić, te brojni predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara kao i svih segmenata života u gradu Vukovaru.

Na samom početku programa prikazan je 15-minutni dokumentarni film o tijeku procesa mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja, ali i s naglaskom na bogatstvo života Vukovara danas.

Gradonačelnik Vukovara Željko Sabo pozdravio je sve sudionike svečanosti ističući kako Vukovar ima vrijedne programe i projekte uređenja i obnove, da Vukovar radi na stvaranju uvjeta za ulaganje u razvoj gospodarstva, među ostalim, ulaže i značajna sredstva u obrazovanje mladih Vukovarki i Vukovaraca dodjelom 411 stipendija u akademskoj godini 2012./2013. kao i financiranjem gradskog prijevoza u stopostotnom iznosu učenicima srednjih škola i studentima koji studiraju na području Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije.

Ivica Vrkić, predstojnik Ureda privremene uprave za uspostavu hrvatske vlasti u hrvatskom Podunavlju u tom neizvjesnom vremenu, a danas počasni građanin Grada Vukovara, podsjetio se tih dana i istaknuo da nije bilo lako raditi na području i uvjetima kad stanovnici nisu htjeli lako prihvatiti činjenicu da se taj prostor vraća pod okrilje hrvatske države i da im dolazi hrvatska vlast. „Danas, kada neki pokušavaju osporiti dosege mirne reintegracije, ne preostaje ništa drugo poručiti ovdje u Vukovaru nego da je u moru prepucavanja bolje ispaliti i milijun riječi nego samo jedan metak"- rekao je Vrkić.

Predsjednica Nacionalnog odbora za uspostavu povjerenja, ubrzanog povratka i normalizaciju života u vrijeme procesa mirne reintegracije Vesna Škare Ožbolt sigurna je kako mir u Vukovaru više nitko i ništa ne može poljuljati. Dragan Crnogorac, saborski zastupnik i predsjednik Zajedničkog vijeća općina izrazio je nadu i vjeru kako će hrvatska država ispuniti preuzete obveze pred međunarodnim institucijama glede prava srpske nacionalne manjine, dok je župan Božo Galić zahvalio svim sudionicima procesa mirne reintegracije na iznimno vrijednom i značajnom . Izaslanik predsjednika Vlade, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, izrazio je zadovoljstvo što grad Vukovar očigledno i svakodnevno vraća izgled i sjaj jednog od najljepših podunavskih gradova. Predsjednik hrvatskog Sabora Josip Leko je rekao kako smo danas u poziciji da slavimo mir i mirnu politiku, a osuđujemo rat, izražavajući riječi hvale svima koji su tome doprinijeli, posebno onima koji su podnije i još uvijek podnose najveće žrtve.

Zbog nemogućnosti dolaska na svečanost u Vukovar pismom se obratio predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović: „Završetak mandata UNTAES-a, koji je svečano obilježen 15. siječnja 1998, svakako je jedan od najvažnijih datuma u novijoj hrvatskoj povijesti i ujedno važan nadnevak Organizacije ujedinjenih naroda, u čijoj povijest taj mandat ostaje upitan kao najuspješnija mirovna misija. Osim što je završetak spomenutog mandata označio potpuni povratak područja istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema u ustavno – pravni poredak Republike Hrvatske, tijekom njegova dvogodišnjeg trajanja udareni su čvrsti temelji procesu reintegracije i povratka prognanika, započeta je obnova razorenih naselja i infrastrukture, obnovljen je rad državnih i javnih ustanova, osigurana je sigurnost i ravnopravnost svim hrvatskim državljanima na tim prostorima.

Za uspjeh tog pothvata zahvalnost dugujemo svima koji su u njemu sudjelovali, prije svega tadašnjem hrvatskom državnom vodstvu na čelu s predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom, predstavnicima srpske nacionalne manjine u našoj zemlji i prijelaznim upraviteljima generalu Jacquesu Paulu Kleinu i Williamu Walkeru. Jednaku zahvalnost dugujemo i svima koji su od tada do danas radili i rade u korist izgradnje međuljudskog i međunacionalnog povjerenja te promiču gospodarsku obnovu i svekoliki razvoj tog dijela Republike Hrvatske." – stoji u pismu predsjednika Josipovića gradonačelniku Vukovara.

U sklopu svečanosti nastupili su pjevački zbor HKGD Dunav, učenici Glazbenog odjela Osnovne škole Dragutina Tadijanovića Ivan Vodopić, Robert Janić i David Bilić te Mažoretkinje grada Vukovara.

{gallery}2013/01/15/04{/gallery}