Završetak projekta koji je financiran od strane Europske unije i Vlade Republike Hrvatske u iznosu 1.640.000€ obilježen je prigodnim programom u nazočnosti predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, predsjednika Hrvatskoga sabora Josipa Leke, izaslanika predsjednika Vlade RH i ministra branitelja Predraga Matića, potpredsjednika Europskog parlamenta Miguel Angel Martineza i brojnih drugih uzvanika. Grad Vukovar, UNDP i Europska komisija u Republici Hrvatskoj organizirali su u još uvijek neobnovljenom prostoru nekadašnjeg Malog kina u Radničkom domu program prigodom završetka obnove pročelja povijesne zgrade u centru grada Vukovara.

U uvodnom dijelu naglašeno je značenje Radničkog doma u Vukovaru koji izvorno poznat kao Grand Hotel – jedan je od najpoznatijih arhitektonskih obilježja Vukovara. Od svog otvorenja 1897. godine do razaranja 1991. bio je društveni i kulturni centar građana Vukovara. Mnogi Vukovarci prisjećaju se vjenčanja i maturalnih zabava koje su se slavile u Gradskoj kavani ili u ovoj kino dvorani. Do 1991. godine, Radnički dom je bio najpopularniji motiv na razglednicama Vukovara, a od 1991. njegova izbrazdana ruševina postala je jednako poznata, iako neusporedivo tužnija gradska vizura.

Poticaj za obnovu Radničkog doma stigao je od Europskog parlamenta, koji je pokrenuo regionalnu inicijativu poslijeratne obnove i pomirenja kroz restauraciju arhitektonskih spomenika uništenih u ratu od 1991. do 1995. godine. Obnova Radničkog doma imala je za cilj s jedne strane obnoviti izvornu ljepotu građevine i, ono što je važnije, pomoći oživjeti živopisan duh vukovarske sredine.

Točna povijesna rekonstrukcija fasade, krova i podruma započela je u svibnju 2011. i dovršena u travnju 2013. godine.

Pozdravljajući sudionike svečanosti gradonačelnik Vukovara Željko Sabo je naglasio kako kroz ovaj projekt Grad Vukovar koristi jednu od svojih životnih prilika koje pruža Europska unija, te izrazio nadu da će to biti praksa i u budućnosti. Naime, procijenjeno je da će biti potrebno dodatnih 2.750,000 eura kako bi se obnovila unutrašnjost zgrade. Gradonačelnik Vukovara je izrazio nadu da će Grad Vukovar i ubuduće imati razumijevanje i potporu Europske unije u ovom projektu zbog istaknutog primjera svojih građana kada se govori o izgradnji mira i tolerancije.

Koordinatorica UN-a, stalna predstavnica UNDP-a u RH i dokazana prijateljica Vukovara Louisa Vinton izrazila je ponos na ulogu programa Ujedinjenih naroda za razvoj u obnovi arhitektonskog spomenika, simbola i svojevrsne razglednice Grad Vukovara.

S posebnim simpatijama i dobrim željama prema Vukovaru i njegovim građanima govorili su još Božo Galić, župan vukovarsko-srijemski, Paul Vanodren, šef Delegacije EU u RH, predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko i izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar branitelja Predrag Matić.

Projekt obnove zgrade Radničkog doma pokrenut je kao dio regionalne inicijative Europskog parlamenta za poslijeratnu obnovu i pomirenje kroz restauraciju arhitektonskih spomenika uništenih u ratu. Početak provedbe i pronalaženje partnera povjereno je Delegaciji Europske unije u Hrvatskoj, koja je, u suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja, partnere za provedbu pronašla u Programu Ujedinjenih naroda za razvoj i Fondu za obnovu i razvoj grada Vukovara. Prigodom završetka projekta uređenja pročelja zgrade Radničkog doma Vukovar gradonačelnik Željko Sabo uručio je povelje zahvalnosti Europskom parlamentu, Delegaciji EU u Republici Hrvatskoj i UNDP-u.

Svečanosti u Vukovaru prisustvovao je i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović koji je u svom obraćanju prisutnima naglasio da ''Vukovar osim što je bio, i što će biti, kruna i šampion privrede i kulture'' mora biti i simbol slave pomirenja i zajedničkog života. Nakon obraćanja predsjednik Ivo Josipović prvi se upisao u knjigu gostiju: „Ponosan sam što se prvi mogu upisati u knjigu Radničkog doma! On je simbol bogate prošlosti i dobre, sjajne budućnosti Vukovara i Hrvatske. Simbolika Doma govori o radu, ljubavi miru i pomirenju. Ponosan sam na Vukovar!" – zapisao je predsjednik Republike Hrvatske.

U glazbenom programu svečanosti sudjelovali su pjevački zbog Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva „Dunav" Vukovar pod ravnanjem Milunke Gora i članovi glazbene škole OŠ „Dragutina Tadijanovića": Milica Ajduković- pianino, Tijana Nikolić- flauta, Antonio Okreša-tambura, Renata Somrak-klavir, i dječji zbor pod dirigentskom palicom Maje Dretvić.

{gallery}2013/04/08/04{/gallery}