Stožer za zaštitu i spašavanje Grada Vukovara pod predsjedavanjem gradonačelnika Željka Saboa zasjeda svakodnevno u gradskoj vijećnici Grada Vukovara. Na sastanku sudjeluju predstavnici svih nadležnih gradskih i drugih službi koje sudjeluju u brojnim pripremnim mjerama obrane od poplave.

Nakon sastanka gradonačelnik je izjavio da Vukovar u iščekivanju velikog vodenog vala spremno dočekuje porast vodostaja Dunava i vjeruje kako ćemo obraniti grad. Također, zahvalio je svima koji su angažirani na punjenju vreća s pijeskom kojima se grade zečji nasipi, a ukupno na tom poslu radi oko 300 ljudi od čega je 100 pripadnika Hrvatske vojske dok su ostali dobrovoljci. Iz vatrogasnih društava iz Vukovara i okolnih mjesta angažirano je 30-ak ljudi, iz vinkovačkih i županjskih tvrtki Vukovaru je priskočilo u pomoć 50-ak ljudi, 38 dobrovoljaca je poslala Općina Podgorač, osam je dobrovoljaca stiglo iz Općine Borovo, isto toliko je došlo i iz Udruge umirovljenika MUP-a, a sutra se očekuje i dolazak 50-ak članova Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara koji će pomoći u punjenju vreća s pijeskom.

Posebnu pozornost na sastanku Stožera za zaštitu i spašavanje Grada Vukovara izazvala je informacija o nepredviđenim i neželjenim događanjima u ovakvim slučajevima kao što je mogućnost prodiranja podzemnih voda u stambenom naselju „Rupe", što bi dovelo do prestanka napajanja električnom energijom u tamošnjim višestambenim zgradama. „Učinit ćemo sve što možemo da, ipak, do toga ne dođe. Ako dođe, građanima ćemo biti na usluzi, neka budu sigurni" – rekao je gradonačelnik Sabo.

Hrvatske vode apsolutno spremno dočekuju ovaj veliki vodeni val, prati se stanje i rade prognoze, a do sada su napravljene intenzivne pripreme. Zaštita središta grada je završena ojačanjem potpornih zidova i izgradnjom zečjih nasipa, u naselju „Rupe" se završava izrada zečjih nasipa, na Budžaku je izgrađen i ojačan zečji nasip, na Otoku sportova se završava gradnja zečjeg nasipa, a i u Luci Vukovar se danas planira završiti izgradnja nasipa kojima se štiti ne samo Luka već i sam grad.

Sustavom obrane od poplava u pričuvu su stavljene i crpke za ispumpavanje vode ukoliko bude potrebe, a tijekom iduća dva dana se očekuje i vodostaj Dunava od 630 cm kada će biti proglašene izvanredne mjere obrane od poplava i od tog trenutka sve kritične točke imat će 24-satni nadzor, naglasio je Mario Spajić, rukovoditelj obrane od poplava za sliv Vuka-Bobotski kanal. Jutros u 9 sati vodostaj Dunava kod Vukovara iznosio je 610 centimetara i u daljnjem je porastu.

Tijekom dana ugrožena područja u Vukovaru obišao je u pratnji gradonačelnika Vukovara Željka Saboa i direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić te izrazio zadovoljstvo do sada urađenim kao i ostvarenom razinom spremnosti za nadolazeći vodostaj Dunava.

{gallery}2013/06/11/04{/gallery}