×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: [ROOT]/images/stories/2013/06/11/04
×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories/2013/06/11/04

Stožer za zaštitu i spašavanje Grada Vukovara pod predsjedavanjem gradonačelnika Željka Saboa zasjeda svakodnevno u gradskoj vijećnici Grada Vukovara. Na sastanku sudjeluju predstavnici svih nadležnih gradskih i drugih službi koje sudjeluju u brojnim pripremnim mjerama obrane od poplave.

Nakon sastanka gradonačelnik je izjavio da Vukovar u iščekivanju velikog vodenog vala spremno dočekuje porast vodostaja Dunava i vjeruje kako ćemo obraniti grad. Također, zahvalio je svima koji su angažirani na punjenju vreća s pijeskom kojima se grade zečji nasipi, a ukupno na tom poslu radi oko 300 ljudi od čega je 100 pripadnika Hrvatske vojske dok su ostali dobrovoljci. Iz vatrogasnih društava iz Vukovara i okolnih mjesta angažirano je 30-ak ljudi, iz vinkovačkih i županjskih tvrtki Vukovaru je priskočilo u pomoć 50-ak ljudi, 38 dobrovoljaca je poslala Općina Podgorač, osam je dobrovoljaca stiglo iz Općine Borovo, isto toliko je došlo i iz Udruge umirovljenika MUP-a, a sutra se očekuje i dolazak 50-ak članova Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara koji će pomoći u punjenju vreća s pijeskom.

Posebnu pozornost na sastanku Stožera za zaštitu i spašavanje Grada Vukovara izazvala je informacija o nepredviđenim i neželjenim događanjima u ovakvim slučajevima kao što je mogućnost prodiranja podzemnih voda u stambenom naselju „Rupe", što bi dovelo do prestanka napajanja električnom energijom u tamošnjim višestambenim zgradama. „Učinit ćemo sve što možemo da, ipak, do toga ne dođe. Ako dođe, građanima ćemo biti na usluzi, neka budu sigurni" – rekao je gradonačelnik Sabo.

Hrvatske vode apsolutno spremno dočekuju ovaj veliki vodeni val, prati se stanje i rade prognoze, a do sada su napravljene intenzivne pripreme. Zaštita središta grada je završena ojačanjem potpornih zidova i izgradnjom zečjih nasipa, u naselju „Rupe" se završava izrada zečjih nasipa, na Budžaku je izgrađen i ojačan zečji nasip, na Otoku sportova se završava gradnja zečjeg nasipa, a i u Luci Vukovar se danas planira završiti izgradnja nasipa kojima se štiti ne samo Luka već i sam grad.

Sustavom obrane od poplava u pričuvu su stavljene i crpke za ispumpavanje vode ukoliko bude potrebe, a tijekom iduća dva dana se očekuje i vodostaj Dunava od 630 cm kada će biti proglašene izvanredne mjere obrane od poplava i od tog trenutka sve kritične točke imat će 24-satni nadzor, naglasio je Mario Spajić, rukovoditelj obrane od poplava za sliv Vuka-Bobotski kanal. Jutros u 9 sati vodostaj Dunava kod Vukovara iznosio je 610 centimetara i u daljnjem je porastu.

Tijekom dana ugrožena područja u Vukovaru obišao je u pratnji gradonačelnika Vukovara Željka Saboa i direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić te izrazio zadovoljstvo do sada urađenim kao i ostvarenom razinom spremnosti za nadolazeći vodostaj Dunava.

{gallery}2013/06/11/04{/gallery}