Tijekom provedbe Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama (NN 86/12) u Gradu Vukovaru zaprimljeno je 2500 zahtjeva za izdavanje rješenja o izvedenom stanju. Rok za podnošenje zahtjeva je istekao 30. 06. 2013. godine. Najveći broj zahtjeva odnosi se na pomoćne zgrade, dok je jedan broj zahtjeva podnijet bez podataka o zgradi na koju se odnosi.

Pristigli zahtjevi za legalizacijom objekata rješavati će se prema redoslijedu (vremenu) zaprimanja, no građani mogu zatražiti da se njihov predmet prioritetno riješi ako im to treba zbog priključenja na komunalnu infrastrukturu, dozvole za rad, podizanja kredita i sl.

U cilju jednoobraznog postupanja po zaprimljenim zahtjevima, ministrica graditeljstva i prostornog uređenje Anka Mrak Taritaš, održala je tijekom srpnja i kolovoza radne sastanke s predstavnicima županija, gradova, te predstavnicima upravnih odjela nadležnih za prostorno uređenje i gradnju. Tom su prigodom preuzete obveze dostave plana rada kojim bi se najmanje 80 posto svih zaprimljenih zahtjeva riješilo do 31.12.2015.godine.

Grad Vukovar napravio je i dostavio nadležnom ministarstvu plan rada upravnog odjela nadležnog za prostorno uređenje i gradnju. U cilju realizacije plana, uposlena su dva djelatnika na određeno vrijeme VSS, te se planiraju primiti još dva volontera.