{gallery}2013/09/13/04{/gallery} U parku na Trgu sotinskih žrtava danas je u Sotinu predstavljeno idejno rješenje spomen obilježja koje Grad Vukovar podiže u suradnji sa Ministarstvom hrvatskih branitelja u čast i znak vječnog sjećanja na 67 ubijenih i nestalih Sotinjana tijekom Domovinskoga rata.

Članovi Odbora stradalih mještana Sotina, predvođeni predsjednikom Igorom Matijaševićem, pozitivno su se izrazili prema rješenju autora Tomislava Ćurkovića i Zorana Zidarića iz Zagreba koje su predstavili gradonačelnik Vukovara Željko Sabo, dogradonačelnica Drinka Komljenović i Žaklina Pul, voditeljica Odsjeka za prostorno uređenje. O tome će se odmah obavijestiti ministar hrvatskih branitelja Predrag Matić s obzirom da bi većinu od 500.000 kuna potrebnih sredstava trebalo osigurati Ministarstvo hrvatskih branitelja u proračunu za 2014. godinu, a Grad Vukovar žurno pokreće izdavanje svih potrebnih dozvola.

Spomen obilježje će se nalaziti u parku na Trgu sotinskim žrtvama gdje već postoji spomenik, kameni križ s Isusom, na stepenastom postamentu. S obzirom da postojeći križ već tradicionalno služi kao mjesto za polaganje vijenaca i svijeća te mjesto molitve za žrtve, uloga i funkcija novog spomen obilježja nadopunjavati će se s ulogom postojećeg križa.

Na tragu ove postavke autori idejnog rješenja Tomislav Ćurković i Zoran Zidarić (Dva arhitekta d.o.o za projektiranje- Zagreb) sugerirali su niz od 67 staklenih stupova (svaki stup predstavlja jednu žrtvu) uz jednu pješačku stazu, koja prolazi između križa i glavne županijske prometnice. Prvi stup dvostruko je širi od ostalih i na njemu će pisati kome je spomen obilježje posvećeno. Na svakom stupu bit će ugravirano ime i prezime osobe koju na simboličan način stup predstavlja. Svi stupovi izrađeni su od laminiranog i kaljenog stakla kako ne bi zaklanjali pogled s ceste prema postojećem križu. Ispod svakog stupa predviđena je LED rasvjeta, što bi po noći trebalo dodatno pojačati dojam posebnog i duhovno uzvišenog mjesta.

Gradonačelnik Vukovara Željko Sabo izrazio je zadovoljstvo zbog postignutog rješenja koje je na tragu zajedničke inicijative Grada Vukovara i članova Odbora stradalih mještana Sotina. Članica spomenutog odbora Amalija Počić je naglasila kako idejno rješenje spomen obilježja sotinskim žrtvama udovoljava njihovim promišljanjima, jer vrlo jasno ističe svaku žrtvu pojedinačno te članovima njihovih obitelji i svim ostalima postaje dostojnim mjestom sjećanja i odavanja počasti.