Na ulazu u Gradsku upravu Grada Vukovara postavljen je prvi javni uređaj za prvu pomoć pri zastoju srca kojeg je donirala zaklada „Hrvatska kuća srca" te tvrtka „Kardian" u okviru projekta „Prevencija iznenadne srčane smrti primjenom automatskih vanjskih defibrilatora".
Nakon Zagreba, Grad Vukovar je drugi grad u Hrvatskoj sa takvim uređajem o kojemu će brigu voditi Gradsko društvo Crvenoga križa.
Automatski defibrilator, čija je vrijednost oko 50 000 kuna, može biti od presudne važnosti tijekom prvih minuta nakon srčanog udara, a namijenjen je za korištenje medicinskim laicima.
Defibrilatori rade automatski tako što snimaju srčani ritam i određuju da li je potreban električni šok te spašavatelju daju upute na hrvatskom jeziku za postupak defibrilacije. Svaki defibrilator povezan je telefonom sa Zavodom za hitnu medicinu VSŽ, a otvaranjem ormarića u kojem je smješten veza se automatski uspostavlja i locira mjesto poziva i u najkraćem roku šalje ekipa hitne pomoći.
Okupljene je pozdravio gradonačelnik Grada Vukovara Željko Sabo zahvalivši se zakladi „Hrvatska kuća srca" te tvrtki „Kardian" napominjujući kako će ovaj uređaj svakako biti od velike pomoći kako građanima tako i medicinskim timovima jer bismo na ovaj način stvorili puno širu mrežu onih koji bi pružali pomoć ljudima na licu mjesta do dolaska hitne pomoći.
Na predstavljanju automatskog defibrilatora okupljenima se obratio i dr. Vladislav Nadaš koji je ukratko predstavio edukaciju za laike u korištenju uređaja te predstavnik tvrtke „Kardian" Milan Ljubotina napomenuvši kako je edukacija samo prvi korak u realizaciji ovog projekta, a umrežavanjem u sustav medicinski laici će biti izuzetno važna karika uz profesionalno medicinsko osoblje.
Uz predstavljanje održala se i demonstracija korištenja uređaja.