{gallery}2014/08/26/02{/gallery} Gradonačelnik Ivan Penava primio je danas predstavnice Udruge „Vukovarski leptirići" i roditelje djece s teškoćama u razvoju. Predsjednica Viktorija Matin, članice Snježana Hrček i Robertina Tekmetarović, upoznale su vukovarskog gradonačelnika sa trenutačnim stanjem i gotovo upitnom opstojnošću udruge koja okuplja 70-tak djece od kojih su roditelji njih 10-tak vrlo teškog imovinskog stanja.
„Udruga se financira putem donacija i humanitarnih akcija te očekujemo neko sustavno rješenje i pomoć države, odnosno nadležnih ministarstava koja nemaju sluha za ovu marginaliziranu skupinu. Tri godine pišemo dopise raznim institucijama, ali za sada bez konkretne potpore i podrške. Djeca nam nisu uključena u vrtić niti školu, a imaju pravo na to kao i svi ostali njihovi vršnjaci. Želimo osvijestiti sve, pogotovo istok Hrvatske, da postoje i djeca s poteškoćama u razvoju. Mi, roditelji, uložit ćemo sve svoje napore u bolje sutra svoje djece" naglasile su u razgovoru predstavnice „Vukovarskih leptirića" te izrazile težnju da se krene u ostvarenje projekta za poboljšanje kvalitete života djece s poteškoćama u razvoju. Prema riječima roditelja to se može postići isključivo kvalitetnom rehabilitacijom koja dovodi do lakšeg uključivanja djece u vrtiće i škole, a s time se utječe i na cjelokupnu lokalnu zajednicu i senzibilnost iste prema djeci s poteškoćama u razvoju.
U razgovoru s gradonačelnikom Penavom predstavnice „Vukovarskih leptirića" naglasile su i potrebu rješavanja prostora za rad udruge s obzirom da se trenutačne aktivnosti provode u prostorima dječjih vrtića Vukovar 1 i Vukovar 2.
Roditelji žele djeci pružiti kvalitetne i nove terapije koje se uvelike u svijetu primjenjuju, a, nažalost, većini roditelja iz financijskih razloga su nedostupne. Činjenica i sam pogled na broj djece u udruzi, koja imaju teškoće, dovoljno govori sama za sebe koliko oni čeznu za boljom mogućnošću i koliko čeznu za svojim pravima, od kojih je najvažnije - PRAVO NA ZDRAVLJE! Pomoći rad udruge možete uplatom na račun Udruge HYPO ALPE ADRIA BANK d.d., HR62 2500 0091 1013 6361 9