{gallery}2014/08/27/01{/gallery}Ured za informiranje Europskog parlamenta u Hrvatskoj u suradnji s Vukovar film festivalom organizirao je druženje na terasi hotela Lav u Vukovaru povodom promocije filmske nagrade LUX.

Voditeljica odnosa s javnošću u Uredu za informiranje EU u Hrvatskoj Andrea Čović Vidović upoznala je nazočne s Nagradom LUX, koju Europski parlament od 2007. godine dodjeljuje za postignuća u kinematografiji s namjerom usmjeravanja pažnje na javnu raspravu o Europskoj uniji i njezinim politikama, te daje potpora širenju europskih (ko)produkcija.

Europski parlament nagradom LUX podupire kulturnu raznolikost i štiti europski identitet, te pomaže europskim filmovima da pronađu svoje mjesto na tržištu i dopru do široke publike koja, inače, možda ne bi imala priliku pogledati ih.

Tijekom DANA LUX FILMA istovremeno se u 28 država EU-a na 24 jezika prikazuju tri filma koja se natječu za nagradu LUX. Prikazivanje se obično održava u suradnji s filmskim festivalima, kinotekama i kazalištima. Tako su ove godine među deset konkurenata za Nagradu LUX u 2014. godini čak tri filma s 8. Vukovar film festivala: „Čuda" Alice Rohrwachera, „Križni put" Dietricha Brueggemanna i „Bijeli Bog" Kornela Mundrucza.

Direktor Vukovar film festivala Igor Rakonić izrazio je zadovoljstvo što je vukovarski festival kroz promociju Dana Nagrade LUX dobio još jedan sadržaj, ali i potvrdu svoje kvalitete.

Promociji nagrade LUX nazočili su i zamjenica gradonačelnika Marija Budimir, ravnateljice Gradskog muzeja Vukovar Ružica Marić i Hrvatskog doma Vukovar Ivanka Miličić, te istaknuti sudionici 8. VFF-a. Članice Udruge Nijemaca i Austrijanaca iz Vukovara priredile su prigodni domjenak.