{gallery}2014/08/29/01{/gallery} Gradsko vijeće Grada Vukovara pod predsjedanjem Igora Gavrića održalo je 28. kolovoza 2014. godine svoju 1. sjednicu nakon konstituiranja prije petnaest dana. Od utvrđivanja kvoruma nazočnih vijećnika do zaključivanja sjednice prošlo je više od osam sati.

Gradski vijećnici su usvojili dnevni red na kojem se nalazilo 20 točaka od kojih je najviše pozornosti privukla odluka o Proračunu Grada Vukovara za 2014. godinu i odluka o izvršavanju proračuna Grada Vukovara za 2014. godinu. Nakon rasprave gradski vijećnici većinom glasova donijeli su Odluku kojom Proračun Grada Vukovara za 2014. godinu sadrži prihode i primitke u iznosu 166.052.000,00 kn, rashode i izdatke u iznosu 166.200.000,00 kn i raspoloživa sredstva iz prethodne godine – višak u iznosu 148.000,00 kn. Za proračun glasovali su vijećnici HDZ/HSP dr. Ante Starčević i vijećnica HDSSB, dok je pet vijećnika iz redova SDP/HNS i četiri vijećnika SDSS bilo suzdržano.

Usvajanju proračuna prethodile su rasprave i imenovanja sastava: Komisije za Statut, Poslovnik i normativnu djelatnost, Odbora za financije i proračun, Odbora za zaštitu ljudskih prava, etičkih i nacionalnih zajednica i manjina, Odbora za međugradsku i međunarodnu suradnju, Povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda.

Nakon izvješća i rasprave usvojeni su financijski planovi dječjih vrtića Vukovar 1 i Vukovar 2, Gradske knjižnice Vukovar, Gradskog muzeja Vukovar, Javne ustanove u kulturi Hrvatski dom Vukovar, Javne vatrogasne postrojbe Vukovar.
Gradsko vijeće Grada Vukovara na svojoj 1. sjednici donijelo je: Program gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture za 2014. godinu, Program održavanja komunalne infrastrukture za 2014. godinu, Program financiranja javnih potreba u sportu Grada Vukovara za 2014. godinu, Program financiranja javnih potreba u kulturi, tehničkoj kulturi i ostalim područjima, socijalnoj, zdravstvenoj i humanitarnoj djelatnosti za 2014. godinu, Program utroška sredstava šumskog doprinosa za 2014. godinu, Program utroška sredstava ostvarenih od prodaje, zakupa i dugogodišnjeg zakupa poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH za 2014. godinu, Program utroška sredstava naknade za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada u prostoru za 2014. godinu.

Nakon što su gradonačelnik Ivan Penava i njegovi zamjenici Marijan Pavliček i Marija Budimir na današnjoj sjednici pred gradskim vijećnicima dali prisegu slijedio je „Aktualni sat gradonačelnika". Vukovarski gradonačelnik sa suradnicima odgovarao je na upite vijećnika o: sigurnosti pješačkog mosta u središtu Vukovara, proširenju kapaciteta dječjeg vrtića na Mitnici, razvrstavanju i zbrinjavanju otpada sukladno važećim zakonskim propisima, tretiranju komaraca, članku Statuta Grada Vukovara koji je u vezi s odlukom Ustavnog suda o referendumu i ćirilici, gospodarskom planu i otvaranju novih radnih mjesta, zatečenom stanju nakon preuzimanja vlasti, sređivanju stanja s (ne)legalnim taxi prijevozom u gradu Vukovaru, besplatnim udžbenicima za vukovarske osnovnoškolce, voznom parku Grada Vukovara, stanju u Vukovarskoj gospodarskoj zoni, postavljanju igrala na Trgu žrtava Ovčare i drugim mjestima, planovima ulaganja u infrastrukturu, postupku imenovanja ravnateljice Dječjeg vrtića Vukovar 2, ispravnosti postupka tretiranja korova na obali Dunava, problemima krovišta na višestambenim zgradama na Olajnici, isticanju gradskih i državnih zastavica na stupovima javne rasvjete prigodom državnih praznika i blagdana.

Detaljnije o pojedinim pitanjima kao i cijeli tijek sjednice možete preslušati na zvučnom zapisu sa 1. sjednice Gradskoga vijeća Grada Vukovara.