{gallery}2014/09/01/03{/gallery}Članovi žirija u sastavu Milena Zupančič, slovenska filmska, kazališna i televizijska glumica, Daniel Rafaelić, povjesničar i filmski kritičar i Branka Sömen, filmska kritičarka, predsjednica žirija, odgledali su 8 dugometražnih i 8 kratkih igranih filmova te 14 dokumentarnih filmova u konkurenciji 8. Vukovar Film festivala.
Žiri je sve nagrade donio jednoglasno, a to su:
- Zlatni šlep za najbolji dokumentarni film 8. Vukovar film festivala pripao je mađarskom filmu „Overdose - Utrka za snom" redatelja Gabora Ferenczija. Nagradu redatelju uručio je Dario Borovac, izvršni direktor tehnike u Hrvatskom telekomu - glavnom pokrovitelju Vukovar film festivala.
-Zlatni šlep za najbolji kratki igrani film 8. Vukovar film festivala pripao je mađarskom filmu „Moj vodič" redatelja Barnabasa Totha. Nagradu redatelju Tothu uručio je član žirija Tomislav Papac izvršni direktor sektora razvoja odnosa s klijentima i marketinga PBZ card.
-Zlatni šlep za najbolji igrani film 8. Vukovar film festivala pripao je hrvatskom filmu „Broj 55" redatelja Kristijana Milića u produkciji Hrvatske radio televizije. Nagradu Goranu Radmanu, generalnom direktoru HRT-a i producentu filma, te Stanku Babiću izvršnom producentu uručio je Igor Rakonić, direktor festivala.
Žiri je također odlučio da Posebnu nagradu dodijeli cjelokupnoj glumačkoj ekipi filma „Broj 55" : Goran Bogdan, Alan Katić, Marko Cindrić, Dražen Mikulić, Marinko Prga, Darko Milas, Jan Kerekeš, Slaven Španović, Ivan Ožegović, Alen Liverić, Samir Vujčić, Hrvoje Vladisavljević, Slaven Knezović i Asim Ugljen. Nagradu dijelu glumačkog ansambla Goranu Bogdanu, Darku Milasu i Slavenu Španoviću uručila je članica žirija, ugledna slovenska glumica Milena Zupančič.
Nagrada Krsto Papić za poseban pojedinačni doprinos hrvatskom filmu dodjeljen je redatelju Kristijanu Miliću za režiju filma „Broj 55" . Nagradu Krsto Papić uručila je Ministrica kulture Republike Hrvatske Andrea Zlatar Violić.
Žiri je predložio, a direkcija festivala prihvatila ideju da se od ove godine dodjeljuje Nagrada za životno djelo koja je pripala velikog hrvatskom glumcu Mustafi Nadareviću. Mustafa Nadarević jedan je od onih glumaca zbog kojih već desetljećima osjećamo ponos – kako zbog njegovih filmskih i kazališnih uloga, njegovog predanog rada na televiziji, ali i njegovih kazališnih režija. Mustafa Nadarević čovjek je ogromnog, neospornog i jedinstvenog talenta koji je odavno prerastao regionalne granice. Na nama je da mu zbog toga kažemo: Mustafa, hvala ti! – stoji u obrazloženju nagrade.
Na svečanom zatvaranju 8. VFF direktor festivala Igor Rakonić je kazao kako je Vukovar film festival dobio zasluženo mjesto na kulturnoj sceni Hrvatske, ali i cijele podunavske regije. Rakonić je otkrio i plan kupnje broda koji bi plovio Dunavom i pristajao u podunavskim gradovima, a na kojemu bi se prikazivali filmovi s s Vukovar film festivala.
Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava zahvalio je svima koji su doprinijeli na bilo koji način da se proteklih šest dana, koliko je trajao festival, Vukovar doživi u ponešto drukčijem svijetlu. Gradonačelnik Ivan Penava je izrazio i zadovoljstvo zbog činjenice da filmski festival Vukovar čini posebnim i po kvaliteti ga svrstava ravnopravno među ostale velike filmske festivale u Hrvatskoj ali i široj regiji.
Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić podsjetila je da joj ovo nije prvi susret s Vukovar film festivalom i kako se vidi i osjeti velik napredak. Kao posebnu vrijednost festivala istaknula je njegov koncept podunavske regije i internacionalnu komponentu, ne samo po autorima nego i po planovima organizatora.
8. VFF zatvoren je na terasi Agencije za plovne putove. Preko četiri stotine posjetitelja pratilo je svečanost dodjele nagrada i najbolji film festivala – hrvatski film „55".