{gallery}2014/09/17/03{/gallery}Gradska tvrtka „Tehnostan" blokirana je od strane isporučitelja plina Prvog plinarskog društva radi sedam milijuna kuna duga. Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček sazvali su konferenciju za medije kako bi javnosti pojasnili novonastalu situaciju i razloge koji su doveli do neizvjesnog stanja uoči nove sezone grijanja stanova u Vukovaru. - Moram naglasiti da je ovo problem koji se već niz godina ponavlja, jer do danas nikad nije sustavno rješavan. Priča oko dugovanja za grijanje u Vukovaru je izuzetno komplicirana. Mirna reintegracija je već davno iza nas, a stanovi u Vukovaru još uvijek nisu riješeni na pravi način. Nažalost, neriješeno pitanje tih stanova naš grad i njegove brojne građane dovodi u situaciju da se još uvijek osjećaju kao prognanici, bez vlastitog krova nad glavom. Moramo što prije sjesti sa svim nadležnima i vidjeti što i kako dalje. Apeliramo na nadležne državne institucije neka se aktivnije uključe u rješavanje ove problematike, prvenstveno na hrvatsku Vladu koju smatramo odgovornom zbog stambene problematike u Vukovaru, a iz čega najvećim dijelom proizlaze i ovi problemi s „Tehnostanom". Državno vlasništvo nad stanovima u Vukovaru ključ je problema – naglasio je gradonačelnik Penava i poručio sugrađanima da će Grad Vukovar učiniti sve kako ne bi došlo do prekida isporuke toplinskom energijom stanarima u višestambenim zgradama.

Zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček iznio je podatak da je Grad Vukovar u dva slučaja bio jamac „Tehnostanu" za vraćanje kredita i da to više nije u mogućnosti. – Nadležna državna tijela, prije svega Vlada Republike Hrvatske, treba ubrzati s rješenjem pitanja vlasništva nad stanovima. Prvi značajan korak bio bi povratak sredstava na račun tvrtke „Tehnostan" od tzv. pričuve u iznosu 3,8 milijuna kuna.

Gradonačelnik Ivan Penava rekao je da se već sastao s direktorom „Tehnostana" i analizirao postojeće stanje, te najavio skore razgovore s vodstvom PPD-a, Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, a traži se i od odgovornih ljudi u „Tehnostanu" odlučnije postavljanje prema neplatišama usluga.