Cijeli su svoj radni vijek naši sugrađani koji su sada u zasluženim mirovinama doprinosili Vukovaru ugrađujući u naš grad svoja znanja, vještine, trud i rad. Iz toga razloga Grad Vukovar im nastoji posvetiti posebnu pažnju upravo kako bismo zajednički poboljšali kvalitetu njihovoga života.

Uz tradicionalne odlaske u Bizovačke toplice, božićnice, besplatni javni prijevoz te financiranje rada udruga umirovljenika Grad Vukovar je prethodne godine uveo novu mjeru namijenjenu upravo njima, vukovarskim umirovljenicima,  a kojom im se nastoji pomoći podizanjem kućnog budžeta u ovim teškim vremenima. 

O provođenju mjere javnost je izvijestio gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava rekavši kako je ona osmišljena sa željom upućivanja svojevrsne zahvale sugrađanima koji su dali svoj cjeloživotni doprinos Vukovaru, ali i kao vid pomoći u teškim i izazovnim vremenima današnjice. „Našim sugrađanima treće životne dobi čija mirovinska primanja ne prelaze iznos od 2.500 kuna, odlučili smo pomoći sukladno trenutnim mogućnostima te smo za to osigurali milijun kuna u proračunu. Vjerujemo kako ćemo i u godinama koja su pred nama nastaviti s provođenjem ove mjere.“, zaključio je Penava.

Naime, pravo na jednokratnu naknadu u iznosu od 300 kuna ostvaruje 3.514 umirovljenika s prebivalištem na području grada Vukovara čija ukupna tuzemna i/ili inozemna mirovina sa svim dodacima i dohotkom u mjesecu prije isplate ovog prava ne prelazi iznos od 2.500,00 kuna.

Pravo na jednokratnu naknadu umirovljenicima ostvarivat će se temeljem popisa Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje – Središnja Služba Zagreb, a isplata će se obavljati u poslovnicama FINA-e u razdoblju od 20. travnja do 31. svibnja 2022. godine.

Pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Josip Paloš pojasnio je kako isplata kreće od sutra, 20. travnja, kao i da su korisnici inozemnih mirovina, korisnici hrvatskih mirovina i u radnom odnosu i korisnici hrvatskih mirovina koji se ne nalaze na popisu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje – Središnja Služba Zagreb (novi umirovljenici, promjena adrese i sl.) dužni podnijeti zahtjev Gradu Vukovaru, a sa svrhom ostvarivanja prava.

Zahtjev za ostvarivanje prava na jednokratnu naknadu umirovljenicima podnosi se na standardiziranom obrascu u UO za društvene djelatnosti Grada Vukovara u razdoblju do 20. travnja do 25. svibnja 2022. godine.

Podnositelj zahtjeva dužan je, uz ispunjeni standardizirani obrazac, priložiti sljedeće dokaze:

-presliku osobne iskaznice,

-dokaz o visini mirovinskog primanja i dohotka za prethodni mjesec kada je zahtjev podnesen,

-potvrdu o visini dohotka i primitaka iz Porezne uprave za 2022. godinu,

-ostale dokaze po potrebi.