{gallery}2016/04/07/04{/gallery} Gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava i predstojnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Vukovar Jasna Kolar potpisali su Ugovor o financiranju zapošljavanja u javnom radu.

U javni rad pod nazivom Pomoć zajednici na području Grada Vukovara uključeno je 26 žena. Ukupna sredstva za javni rad iznose 570.435,84 HRK, a osigurana su kroz projekt „Provedba programa javnih radova za aktivaciju žena u lokalnoj zajednici", koji se sufinancira iz sredstava EU i čiji je nositelj Hrvatski zavod za zapošljavanje.

Broj uključenih žena u javni rad određen je prema podacima Grada Vukovara o broju starijih i nemoćnih osoba u ugroženim kućanstvima koje na našem području trebaju ovakav oblik skrbi.

Kroz projekt će se financirati poslovi iz područja socijalne skrbi, skrbi o starijim korisnicima socijalne pomoći, starijim osobama s niskim primanjima, samačkim staračkim domaćinstvima i slićno.

Cilj javnog rada je usmjeren na promicanje zapošljavanja žena u nepovoljnom položaju na tržištu rada u ograničenom vremenskom periodu na poslovima skrbi o starijima i nemoćnima u ugroženim kućanstvima.

Penava je istaknuo kako se radi o projektu koji su realizirali Grad Vukovar i Hrvatski zavod za zapošljavanje. Radi se o projektu pomoći osobama starijim od 65 godina kojih je u Vukovaru otprilike 300, a njih 180 iskazalo je potrebu za ovakvom vrstom pomoći. Sukladno tome dobili smo kvotu od 26 osoba koje će sukladno mjeri biti na raspolaganju tim sugrađanima.

„Uglavnom se radi o teže zapošljavanim osobama koje će putem ove mjere dobiti prigodu doprinijeti svom kućnom budžetu" dodao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Gradonačelnik je također skrenuo pažnju i na ostale projekte koje Grad Vukovar provodi za dobrobit sugrađana treće životne dobi a to su prijevoz gradskim autobusom, samopomoć putem narukvice s gumbom kojom po aktivaciji dolazi pomoć te božićnica i mnoge druge mjere.

Projekt „Provedba programa javnog rada za aktivaciju žena u lokalnoj zajednici" je krovni projekt ovoga projekta pod nazivom „Zaželi", a nositelj je Hrvatski zavod za zapošljavanje.

„Javni rad traje 6 mjeseci i ono što smo željeti je aktivirati i potaknuti zapošljavanje žena, a ovim projektom su upravo one prepoznate kao ciljna skupina. Osim zapošljavanja htjeli smo i prevenirati rano institucionaliziranje starijih osoba i time doprinijeti njihovom boljem i kvalitetnijem životu", rekla je Jasna Kolar, predstojnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Vukovar.