Gradonačelnik Ivan Penava sa svojim zamjenikom Filipom Sušcem i v.d. pročelnice Upravnog odjela za gospodarstvo Martinom Prepunić u prostorijama Gradskog muzeja Vukovar uručio je ugovore o dodjeli bespovratnih potpora u poljoprivredi poljoprivrednicima koji su ostvarili pravo na temelju Javnog poziva.

Gradonačelnik Penava pojasnio je kako je za poljoprivrednike ove godine iz gradskog proračuna osigurano 132.723,00 eura za različite aktivnosti u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji te preradi poljoprivrednih proizvoda.
Već desetak godina dodjeljujemo potpore za različite mjere. Ove godine na Javni poziv prijavilo se 56 poljoprivrednih gospodarstava s 84 zahtjeva od koji je potpore ostvarilo njih 49 sa 66 potpora. Odaziv je velik i to je znak da su mjere korisne i da imaju svoju svrhu. Najiskorištenija mjera je za nabavu mehanizacije i opreme u poljoprivrednoj proizvodnji na što je utrošeno gotovo 50 tisuća eura, dok su se ostale mjere odnosile su se na nabavu i postavljanje staklenika, plastenika, sustava za navodnjavanje, osiguranje stoke i objekata za stoku, nabavu sadnica i brojne druge. Cilj je jačanje domaćih kapaciteta malih proizvođača te povećanje njihove konkurentnosti u odnosu na velike proizvođače. Želja nam je ulagati u tradicionalnu proizvodnju i u tome uspijevamo upravo kroz ove potpore“, rekao je gradonačelnik.

Maksimalni iznos sufinanciranja po podnositelju bio je 6.600 eura, a minimalni 130 eura. Postotak sufinanciranja, ovisno o mjerama, iznosio je 50 do 70 %. Javni poziv bio je otvoren 5. lipnja 2024., a zatvoren je već 12. lipnja 2024. zbog utroška sredstava.

Podsjetimo, od 2015. godine do danas za razvoj poljoprivrede Grad Vukovar osigurao je 1.072.723,00 eura.