{gallery}2016/06/07/03{/gallery} U tijeku je projekt uređenja obaloutvrde rijeke Vuke koji je jedan od tri kapitalna projekta koje izvode Hrvatske vode u suradnji s Gradom Vukovarom.

Realizacija projekta predviđena je u osam faza, a trenutno je u tijeku prva i druga faza koje obuhvaćaju uređenje obaloutvrde od ušća rijeke Vuke do 400-tog metra u dubinu rijeke sa membranom koja će se u Vukovaru implementirati među prvima u Republici Hrvatskoj te uređenje obale i korita rijeke Vuke.

Cilj izrade gumene pregrade na rijeci Vuki je uspostava upravljivog vodnog režima rijeke Vuke na području grada Vukovara na 180 metru od ušća. Osigurava se podizanje vodnog lica u koritu rijeke Vuke te poboljšava vodnost Radine bare, starog korita rijeke Vuke te osigurava plavljenje područja Dudik koje predstavlja značajno mrjestilište. U slučaju porasta vodostaja Dunava iznad kote krune gumene pregrade, predviđeno je da se gumena pregrada ispušta, čime se ostvaruje izmjena vode, odnosno dotok vode iz Dunava u Vuku.

„Postavljanjem membrane dobit ćemo reprezentativan izgled rijeke Vuke u samom središtu Vukovara, spriječiti neugodne mirise koji se šire ljetnih mjeseci kada je vodostaj Vuke nizak, a kako se utjecaj membrane osjeti i do 80-tog kilometra rijeke Vuke, postavljanje iste ima i pozitivan ekološki učinak što znači da će povoljno utjecati na mrjestilište", rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Druga faza je uređenje obale i korita rijeke Vuke gradskog tipa na lijevoj i desnoj obali. Obaloutvrda se izvodi na duljini od 296m na svakoj obali.

Ostale faze projekta graditi će se u idućim godinama sukladno mogućnostima Planova upravljanja vodama a radi se o izgradnji spojnog kanala s propustom između rijeke Vuke i Radine Bare, izgradnji spojnog kanala s propustom između rijeke Vuke i Stare Vuke, rekonstrukciji obalnog pojasa na lijevoj obali rijeke Vuke, vodnogospodarsko uređenje rijeke Vuke te izgradnja pješačke staze s javnom rasvjetom na desnoj obali rijeke Vuke.

Planirana vrijednost radova svih dionica iznosi 41.974.130,00 kuna

Pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša Goran Martinović dodao je kako su prve dvije faze uređenja korita rijeke Vuke vrijednosti 10 milijuna kuna.

Drugi projekt Hrvatskih voda i Grada Vukovara je uređenje šetnice od restorana „Mornar" do ušća ukupne vrijednosti 16 milijuna kuna koja je u svojoj završnoj fazi. Slijedi popločavanje i uređenje javne rasvjete te komunalne opreme, a projekt bi trebao biti realiziran za 2 mjeseca.

Treći zajednički projekt je Otok športova ukupne vrijednosti 20 milijuna kuna, čiji je rok izvođenja radova travanj 2017. godine.