{gallery}2016/09/08/02{/gallery} Gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava na konferenciji za medije detaljno je predstavio projekt regulacije pet kilometara desne dunavske obale u Vukovaru i urbanističkog uređenja prirječja na području Vukovara.

Za navedeni projekt je 07. rujna 2016. godine u Osijeku s ministrom regionalnog razvoja i EU fondova Tomislavom Tolušićem i direktorom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem potpisan Ugovor o sufinanciranju izrade novelacije i dopune idejnog i izvedbenog projekta regulacije desne obale rijeke Dunav od RKM 1333 do RKM 1328 i urbanističkog uređenja na području grada Vukovara između Grada Vukovara i Hrvatskih voda vrijednog 200 milijuna kuna, a čija se realizacija izvodi u 3 faze te je za završetak kompletnog projekta potrebno minimalno 5 godina.

Riječ je o projektu koji će omogućiti izgradnju šetnice od ušća Vuke u Dunav do budućeg Arheološkog parka Vučedol, izgradnju lučice kapaciteta 900 vezova i pristana za bijelu flotu koja će znatno doprinijeti razvoju turizma u gradu Vukovaru, novu površinu za proširenje gradskih sadržaja od 10 hektara duž Ribarske ulice, radi sprečavanja nastajanja mrtvog toka tijekom niskih vodostaja Dunava koji ugrožava sigurnost riječne plovidbe te će se time dobiti mjesto za proširenje gradskih sadržaja te izlazak grada Vukovara na Dunav čime će se izmijeniti i sam izgled grada Vukovara i oplemeniti novim sadržajima.

Kako su Hrvatske vode trenutno u završnoj fazi projekta izgradnje šetnice od restorana „Mornar" do ušća Vuke u Dunav, ovaj projekt bio bi nastavak šetnice u duljini od 5,8 kilometara, 4m pješačke te 2m biciklističke staze uz hortikulturalno uređenje te izgradnju gabionskih zidova koji bi spriječili mogući odron lesne visoravni na područje novoizgrađene šetnice, dok bi uz samu obaloutvrdu Dunava bili izgrađeni vidikovci sa sadržajima za odmor i druženje.

Pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša Goran Martinović zahvalio je partneru Hrvatskim vodama na iskazivanju interesa i prepoznavanju potreba lokalne samouprave čime je Vukovar u proteklih godinu dana i šest mjeseci ostvario 600 milijuna kuna vrijedne investicije iz područja vodnog gospodarstva, a iste uključuju Projekt Vukovar, obaloutvrdu rijeke Dunav, Otok sportova, sanaciju korita Vuke s gumenom pregradom te izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.

Gradonačelnik Penava dodao je kako je u novim planovima, nakon realizacije navedenog projekta izgradnja mnogih novih sadržaja među kojima je i muzej Dunava u neposrednoj blizini Ribarske ulice u kojoj su živjeli dunavski alasi, a u kojem bi bila predstavljena flora i fauna Dunava te tradicijski ribolovni alati.