{gallery}2016/10/06/07{/gallery} Gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava, zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček, pročelnik UO za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša Goran Martinović i direktorica gradske tvrtke Vodovod grada Vukovara Milica Zebec otvorili su dvije sanirane ulice u kojima je prethodno izgrađena nova kanalizacija u sklopu EU Projekta Vukovar.

Uz rekonstrukciju kanalizacijskih cjevovoda u ukupnoj duljini većoj od 600 metara, u sklopu ovih radova izvršene su i pripreme za prespajanje kućnih priključaka na novi cjevovod za sve postojeće korisnike javnog sustava odvodnje. Također po završetku polaganja cjevovoda, sanirano je odnosno obnovljeno više od 1200 m2 asfaltne površine.

„U Splitskoj i Zagrebačkoj ulici, u gradskom naselju Mitnica sanirane su prometnice s dva sloja asfalta, novom kamenom, zemljanom bankinom i horizontalnom i vertikalnom signalizacijom", rekao je gradonačelnik Penava.

Direktorica gradske tvrtke Vodovod grada Vukovara Milica Zebec pojasnila je kako je ova lokacija jedna od ukupno dvadeset na kojem su započeti radovi na realizaciji EU Projekta Vukovar. U ulicama je izgrađen novi kolektor kanalizacijske odvodnje, a do kraja godine se očekuje dovršetak započetih radova na izgradnji kanalizacije i sanaciji kanalizacijske i vodovodne mreže te da će se dovesti u fazu tehničkog pregleda ili primopredaje, ovisno o kojoj vrsti radova se radi.

Stanar Splitske ulice Zlatko Zaoborni zahvalio je Gradu Vukovaru i Vodovodu grada Vukovara na sanaciji kanalizacije u ovom dijelu grada jer je, kako kaže, do sada kanalizacija bila jako loša, a ovim projektom stanovnici navedenog područja ostvarili su bolje uvjete za život.

Radove u samom gradu Vukovara izvodi konzorcij šest domaćih tvrtki, koju predvodi vinkovačka tvrtka Sokol koja je zajedno s podizvođačima i radila radove na spomenutoj mikrolokaciji. Vrijednost izvedenih radova iznosi 480.000,00 kn s PDV-om.

Podsjetimo, „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture grada Vukovara" iznimno je značajan infrastrukturni projekt kojim će se, po njegovom dovršetku, u gradu Vukovaru i općinama Borovo, Bogdanovci i Trpinja poboljšati kvaliteta života i zdravlje stanovništva, zaštititi i očuvati okoliš te će se uskladiti odvodnja i pročišćavanje otpadnih voda na ovom području s domaćim i EU propisima.

Projekt ukupne vrijednosti 362 milijun kuna Europska unija sufinancira s preko 70 posto, dok u preostaloj, domaćoj komponenti sufinanciranja Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatske vode sudjeluju sa po 25,46 % a preostali iznos pokrivaju grad Vukovar te općine Bogdanovci, Borovo i Trpinja.