Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava zajedno s Irenom Kačić suprugom Patra Kačića, zapovjednika Sajmišta, i majkom Igora Kačića, najmlađe žrtve pogubljene na Ovčari, priustvovao je postavljanju obnovljene skulpture „Otac i sin“.

Skulptura „Otac i sin“ djelo je autora Zvonimira Orčića i Josipa Cvrtile u spomen zapovjedniku Sajmišta pukovnika Petra Kačića i sina mu Igora Kačića. Spomenik se nalazi u Mazda parku. Bio je izrađen od umjetnog kamena, ali je s vremenom dotrajao i počeo pucati. Kako bi ga trajno sačuvali Grad Vukovar je odlučio spomenik lijevati u broncu.

„Riječ je još jednoj od mnogobrojnih tragedija grada Vukovara Petru Kačiću, zapovjedniku obrane gradske četvrti Sajmište i Igoru Kačiću, 16-godišnjaku i najmlađoj žrtvi Ovčare koji je stradao zato što je bio Hrvat i zato što mu je otac bio jedan od zapovjednika. U spomen na njih dvojicu, ali i sve stradale u Domovinskome ratu, a posebno na Sajmištu, Grad Vukovar je na ovo mjesto gdje je dugo bila crta razgraničenja između obrambenih hrvatskih snaga i velikosrpskih agresora postavio spomenik koji je prvotno bio napravljen od lošeg materijala nepogodnog za vremenske uvjete. Izradom replike prvotnog spomenika ispravili smo tu nepravdu i postavili trajnu uspomenu na oca i sina Kačić,“ rekao je gradonačelnik Penava.

„Za mene ovaj spomenik mnogo znači. Do sada je stajao na neprimjerenom mjestu gdje nitko nije mogao prići i zapaliti svijeću, odati počast. U ovome parku svatko može proći, vidjeti i pokloniti se svim očevima i sinovima koji su u Domovinskome ratu zajedno dali život,“ rekla je Irena Kačić.

Spomenik je lijevan u Ljevaonici umjetnina ALU u Zagrebu. Proces lijevanja je trajao tri mjeseca, a iznos radova je 178.000,00 kuna bez PDV-a, odnosno 222.500,00 kuna sa PDV-om.