Izgradnja postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda dio je je projekta „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture grada Vukovara“ čiji je osnovni cilj poboljšanje sustava javne vodoopskrbe i odvodnje te pročišćavanje komunalnih otpadnih voda na području aglomeracije Vukovar, zaštita okoliša, zdravstvenog stanja te poboljšanje uvjeta života stanovnika, čija je ukupna vrijednost 362 milijuna kuna.

U okviru projekta riješena je problematika dijela vodoopskrbe i odvodnje te su optimizirana rješenja za opskrbu dovoljnih količina pitke vode odgovarajuće kvalitete, a uskoro će biti okončana i izgradnja pročišćivača otpadnih voda.

Radove koji su u tijeku sa suradnicima je obišao gradonačelnik Ivan Penava ovom prilikom naglasivši kako postrojenje dobiva svoje završne konture, a kraj radova očekuje se tijekom ljetnih mjeseci kada će pogon biti pušten u probni rad. „Okončanjem ovog projekta vrijednog 142 milijuna kuna dobiti ćemo moderno postrojenje komunalnog tipa koje će nam omogućiti zdraviji ambijent, očuvanje okoliša te sređeniji i kvalitetniji sustav odvodnje. Pročišćena, obrađena te ekološki prihvatljiva voda uvelike će doprinijeti normalnom razvoju biljnog i životinjskog svijeta Dunava, ali i kvaliteti života naših sugrađana.“, rekao je gradonačelnik Penava te dodao kako je u sklopu projekta izgrađena i obaloutvrda nizvodno Dunavom, ali i da će okončanjem projekta ovaj prostor biti dodatno uređen i u hortikulturnom pogledu.

Direktor Vodovoda grada Vukovara Dario Tišov istaknuo je kako je uređaj za pročišćavanje otpadnih voda plan koji se spominje još davne 1985. godine u članku Vukovarskih novina kada je Vodovod grada Vukovara slavio 30 godina svog postojanja, ali je pojasnio i način njegova funkcioniranja. „Jedan od benefita, osim što je projektom obuhvaćeno 2200 novih priključaka, također je i ukidanje postojećih ispusta u samu rijeku Dunav. Sabirna točka svih ispusta će biti pročišćivač. Sva voda dolaziti će na jednu točku gdje će nakon grube i fine rešetke te dodatne biološke obrade, pročišćena voda biti ispuštena u rijeku Dunav. Njegov kapacitet pročišćavanja je 900 tisuća kubika vode što je ekvivalent za 42500 kućanstava.“, pojašnjava direktor Tišov te dodaje kako se dobivanje uporabne dozvole očekuje početkom 2023. godine.

Projekt „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture grada Vukovara“ započeo je još 2015. godine te je njegova realizacija vremenski produljena uslijed tehničkih poteškoća i insolventnosti prvotnog izvođača radova.

Izvođač radova na izgradnji pročišćivača otpadnih voda je tvrtka GIS Aqua.

Projekt „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture grada Vukovara“ u iznosu od 70% financiran je od strane Europske unije, 12% od strane Vlade Republike Hrvatske, 12% sredstava je Hrvatskih voda dok preostali dio financiraju jedinice lokalne samouprave obuhvaćene projektom.