Završena je rekonstrukcija vodovodne mreže u gradskoj četvrti Borovo naselje, a ulice koje je rekonstrukcija obuhvatila obišao je gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava sa suradnicima te direktorom gradske tvrtke Vodovod grada Vukovara, Darijom Tišovom.

Tijekom 2021. godine ugovoreni su radovi na rekonstrukciji vodovodne mreže u ulicama Krešimira Ćosića, Bernarda Vukasa, Nikole Perlića, Rudolfa Perešina te dijelu Sportske ulice.

U navedenim ulicama rekonstruirano je 1,5 kilometara vodovodne mreže, odnosno ugradnjom novog cjevovoda zamijenjen je onaj dotrajali te su u ulicama Krešimira Ćosića, Bernarda Vukasa i Nikole Perlića u potpunosti sanirani kolnici.

Izvođač radova je zajednica ponuditelja, tvrtke Komunalac d.o.o. Vukovar i Mario d.o.o., a ukupna vrijednost izvedenih radova je 2.721.075,31 kuna s PDV-om.

„Kroz zajedničku suradnju s Vodovodom grada Vukovara te Hrvatskim vodama nastavljamo ulagati u vodno-komunalnu infrastrukturu našega grada čime se u konačnici pruža kvalitetnija usluga svim građanima Vukovara, a dodatnom sanacijom kolnika omogućava se sigurnije prometovanje.“, istaknuo je ovom prilikom gradonačelnik Penava.

Direktor Vodovoda grada Vukovara Dario Tišov napomenuo je kako se radi o rekonstrukciji vodovodne mreže sa svim priključcima i prespojima, ali je istaknuo i zanimljivost da je riječ o zamjeni cjevovoda koji datira još iz 1939. godine, tzv. Batinom cjevovodu. „Ovom rekonstrukcijom uvelike se utječe na gubitke u vodoopskrbnom sustavu te kvalitetu isporuke vodnih usluga.“, pojasnio je Tišov te najavio kako je trenutno u fazi razvoj nacionalnog plana i oporavka na koji će Vodovod grada Vukovara aplicirati projekte kojim će se sanirati i dio vodovodne mreže na Sajmištu, Mitnici i ostalim distributivnim područjima poput Općine Tompojevci te Mikluševci.

"Što se tiče gubitaka, mogu reći, da je na nivou Republike Hrvatske prosjek 50 do 55% gubitaka u vodovodnoj mreži. To znači da ima vodovoda koji imaju gubitke od 70-80%, a ima i onih koji imaju 20-15%. Mi smo trenutačno na našem distributivnom području koje pokrivamo, 382 kilometara mreže, imali gubitke 2020. godine 19,6%. Gubitke za prošlu godinu očekujemo da će isto biti na oko 20% što je vrhunski rezultat i ekonomski prihvatljiv." kaže Tišov.

Inače, u Vukovaru je obnovljeno oko 75% vodovodne mreže.