Obavještavamo građane grada Vukovara kako će se od 01.09.2022. do 30.09.2022. provesti Javno savjetovanje SECAP-a za svu zainteresiranu javnost.

Grad Vukovar u suradnji s tvrtkom SENSUM d.o.o. predstavlja finalizirani nacrt dokumenta SECAP-a – Akcijskog plana održivog energetskog razvoja i prilagodbe na klimatske promjene za područje grada Vukovara.

Akcijski plan održivog energetskog razvitka i prilagodbe klimatskim promjenama (u daljnjem tekstu SECAP) Grada Vukovara dio je energetske i klimatske politike jedinice lokalne samouprave s ciljem energetske tranzicije u nisko ugljično društvo otporno na klimatsku krizu.

Plan obuhvaća izradu referentnog inventara emisija u odabranoj prošloj godini – početnog stanja na osnovu potrošnje energije u sektorima zgradarstvo (javne zgrade, stambene i komercijalno uslužne), javna rasvjeta i promet.
Također plan obuhvaća Analizu rizika i ranjivosti od klimatskih promjena koja daje pregled najugroženijih sektora i razinu ranjivosti i rizika od određenih klimatskih prijetnji kao što su toplinski valovi, suša i, duži kišni periodi.

Završno, SECAP donosi dvije odvojene grupe mjera za ublažavanje i prilagodbu klimatskim promjenama koje mogu biti i komplementarne. Za mjere su definirani nositelji, partneri, procjena visine investicija, potencijalni izvori financiranja, te ušteda energije i emisije CO2.

Mjere ublažavanje klimatskih promjena smanjiti će emisiju CO2 u 2030. za najmanje 55% u odnosu na emisije u referentnoj godini, dok su mjere prilagodbe usmjerene na najugroženije sektore – Zdravlje, Vodoopskrba, Poljoprivreda i Turizam u kojima se manifestiraju klimatske prijetnje: toplinski valovi, suša, i duži kišni periodi.

Rok za očitovanje zainteresirane javnosti je zaključno s danom 30. rujna 2022. godine.

Mišljenja, primjedbe, prijedlozi mogu se dostaviti putem Obrasca sudjelovanja javnosti putem linka na adresu e-pošte: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.