Gradonačelnik Ivan Penava sa suradnicima i predstavnicima Razvojne agencije Vukovar (VURA) obišao je i pustio u rad sunčanu elektranu na Plivalištu Vukovar postavljenu u sklopu projekta „Sunce nad Vukovarom“.

Projektom „Sunce nad Vukovarom“ Grad Vukovar postavio je sunčane elektrane na 12 objekata u javnom vlasništvu – na šest osnovnih škola i dva vrtića, zgradu gradske uprave, Gradsku tržnicu Vukovar, Sportsku dvoranu „Danijel Rehak“ u Borovu naselju te na Plivalište Vukovar.

Gradonačelnik Penava naglasio je kako je projekt vrijedan ukupno je 774.968,55 eura, a solarne elektrane na Plivalištu iznosile su 231.437,00 eura.
Uštede će biti velike. Solarne elektrane postavljene u Vukovaru čine značajan iskorak, doprinose okolišu i boljoj kvaliteti zraka i općenito života građana. Ukorak smo tako i s direktivama Europske unije u smislu zelene tranzicije. Prelazimo na obnovljive izvore energije i to je vrlo važno“, rekao je između ostaloga gradonačelnik.

Pročelnik upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo i voditelj projekta Dražen Čulig naglasio je kako su 85 % iznosa bespovratna sredstva Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, odnosno 658.723,27 eura.
Danas smo u pogon pustili jedan od 12 objekata na području Vukovara, a ostali će u rad krenuti u idućim danima. Na Plivalištu je postavljeno oko 2500 kvadrata solarnih panela kroz ovaj projekt i to će donijeti značajne uštede. Ovo je samo jedan dio zaštite okoliša koje Grad Vukovar provodi. U tijeku su i istraživanja geotermalnih izvora i nadamo se iduće godine početi s bušenjem bušotina, tj. istražnim radnjama. Obnavljamo i hortikulturu, a izborili smo i sufinanciranja za najveći broj sadnica u Republici Hrvatskoj, njih 2800. Briga o okolišu je ključna, a s njom ćemo nastaviti i u budućnosti“, naglasio je pročelnik Čulig.

Ovim projektom Vukovar je napravio prvi korak prema transformaciji u ugljično neutralni grad te koristi obnovljive izvore energije i smanjuje godišnje emisije CO2, a samim time na vukovarskim javnim zgradama dolazi do velikih financijskih ušteda.

Ukupna očekivana ušteda električne energije (po starim cijenama) iznosi 148.437,19 eura godišnje. Ako se uzme u obzir da je očekivani životni vijek solarne elektrane 20 godina, onda je procijenjena ušteda cca 2.400.000,00 eura. Što se tiče solarne elektrane na Plivalištu Vukovar, očekivana ušteda električne energije (po starim cijenama) iznosi 92.268,90 eura godišnje.

Postavljene sunčane elektrane u sklopu projekta vršne su snage 863,1 kWp čija je očekivana godišnja proizvodnja 932 MWh električne energije uz smanjenje emisije CO2 od oko 148 tona svake godine.

Projekt se provodi u suradnji s norveškim partnerom – Energy Farm International Foundation, a razdoblje provedbe projekta je od 6. svibnja 2022. do 26. travnja 2024. godine.

Projekt je sufinanciran iz EGP financijskog mehanizma za razdoblje od 2014. do 2021. godine u okviru provedbe Programa "Energija i klimatske promjene", uz podršku Islanda, Kneževine Lihtenštajn i Kraljevine Norveške.

 

Ukupna vrijednost projekta „Sunce nad Vukovarom“ iznosi 774.968,55 €. Stopa financiranja Projekta putem bespovratnih sredstava iznosi 85 %, odnosno 658.723,27 €. Nositelj projekta je Grad Vukovar, a partner na projektu je Energy Farm International Foundation. Razdoblje provedbe projekta je od 6. svibnja 2022. god. do 26. travnja 2024. god. Projekt „Sunce nad Vukovarom“ sufinanciran je iz EGP financijskog mehanizma za razdoblje od 2014. do 2021. godine u okviru provedbe Programa "Energija i klimatske promjene", uz podršku Islanda, Kneževine Lihtenštajn i Kraljevine Norveške. #OurStories

footer sunce