U sklopu projekta Sunce nad Vukovarom Grad Vukovar postavio je sunčane elektrane na 12 objekata u svom vlasništvu. Elektrane su vršne snage 863,1 kWp čija je očekivanja godišnja proizvodnja 932 MWh električne energije, uz smanjenje CO2 emisije od oko 148 tona svake godine.

Gradski objekti tako postaju energetski učinkoviti, a osim ušteda u gradskom proračunu Grada Vukovara, povećat će se i proizvodnja te korištenje obnovljivih izvora energije. Sunčane elektrane postavljene su na krovove šest vukovarskih osnovnih škola i dva vrtića, na zgradu gradske uprave, Gradsku tržnicu Vukovar, Sportsku dvoranu „Danijel Rehak“ u Borovu naselju te na Plivalište Vukovar.

Članovi projektnog tima ovoga su tjedna obišli šest osnovnih škola i dva vrtića te su najmlađim Vukovarcima kroz brošure projekta Sunce nad Vukovarom pobliže predstavili obnovljive izvore energije, u odnosu na neobnovljiva i šteta fosilna goriva. Također, upoznali su se i s pojmom sunčanih elektrana te o tome zašto su one korisne za planet Zemlju i naše društvo.

Šarene brošure prilagođene su djeci vrtićke i osnovnoškolske dobi, a simpatični glavni likovi – djevojčica Tea u vrtiću i djevojčica Matea u školi, potiču interes i privlače pozornost kod djece, a prikazuju i važnost sunčanih elektrana za Grad Vukovar. U brošurama se nalaze bojanke, igre pronađi razlike, društvene igre, labirint, izbaci uljeza, igre asocijacije, enigmatika, zabavni eksperiment te zanimljive informacije o sunčevoj energiji i ostalim obnovljivim izvorima energije.

Cilj radionica bio je educirati djecu da od malih nogu upoznaju obnovljive izvore energije i promišljaju o zaštiti okoliša. Naglasak je na porukama da se Zemlja može čuvati korištenjem izvora energije poput sunca, vjetra, vode i geotermalne energije te da je važno smanjivati potrošnju fosilnih goriva. Time se potiče održivi razvoj cijele zajednice.

Obje brošure su osmišljene u formi interaktivne igre, a korištenjem simbola grada Vukovara doprinosi se i lokalnom kontekstu cijelog projekta.

Radionice su provedene u Osnovnoj školi Blage Zadre, Osnovnoj školi Siniše Glavaševića, Osnovnoj školi Dragutina Tadijanovića, Osnovnoj školi Nikole Andrića, Osnovnoj školi Antuna Bauera, Osnovnoj školi Mitnica te u Dječjem vrtiću Centar i Dječjem vrtiću Sajmište.

 

Ukupna vrijednost projekta: 774.968,55 €, od čega bespovratna sredstva iznose: 658.723,27 € (85%)

Nositelj projekta: Grad Vukovar, Hrvatska

Projektni partner: Energy Farm International Foundation

Razdoblje provedbe projekta: 6. svibnja 2022. – 26. travnja 2024.

KONTAKT PODACI:

Grad Vukovar, Dr. Franje Tuđmana 1, 32000 Vukovar, Hrvatska, + 385 (0) 32 456 501

www.vukovar.hr , Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Miramarska cesta 22, 10 000 Zagreb, Hrvatska

www.mrrfeu.hr , Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Zajedno za zelenu Europu | www.eeagrants.hr

Projekt Sunce nad Vukovarom (SunNyVuk) je financiran od Islanda, Lihtenštajna i Norveške kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014. – 2021. uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u okviru Programa „Energija i klimatske promjene”.

Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Grada Vukovara i ni na koji način se ne može smatrati da odražava stavove Upravitelja Programa „Energija i klimatske promjene“.

footer sunce