Gradsko natjecanje Hrvatskog Crvenog križa ima izuzetno važan cilj, a to je edukacija mladih i unapređenje nacionalne doktrine prve pomoći te motivaciju mladih za humanitarno djelovanje u zajednici.
10. ožujka 2018. u OŠ Dragutin Tadijanović, Vukovar, organizirano je i provedeno natjecanje u dvije kategorije – ekipe podmlatka (od 11 do 14 godina, odnosno do završetka osnovne škole) i ekipe mladeži (od 15 do 18 godina odnosno do završetka srednje škole). Za izvrstan organizacijski dio odgovornost su preuzeli djelatnici Gradskog društva Crveni križ Vukovar pod vodstvom ravnateljice gđe. Zorice Grgić dok su se za kvalitetno predstavljanje teorijskog i praktičnog znanja pobrinuli učenici šest osnovnih i četiri srednje škole zajedno sa svojim mentorima.
Sam sadržaj natjecanja obuhvatio je:
- provjeru znanja o Međunarodnom pokretu Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, Hrvatskom Crvenom križu, međunarodnom humanitarnom pravu i ljudskim pravima i
- provjeru znanja i vještina iz pružanja prve pomoći
Natjecanja na svim razinama provode se na način da prema utvrđenom planu i satnici ekipe prolaze sve pozicije. Vrijeme rješavanja zadataka na svakoj radnoj poziciji traje 8 minuta. Na pozicijama iz provjere znanja o Međunarodnom pokretu Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, Hrvatskom Crvenom križu, međunarodnom humanitarnom pravu i ljudskim pravima, provode se pisane provjere znanja, a na pozicijama iz provjere znanja i vještina u pružanju prve pomoći provodi se pisana i praktična provjera.
Radi se o timskom natjecanju, pri čemu tim broji 5 učenika koji da bi funkcionirali kao tim moraju između sebe ovladati komunikativnim vještinama, razviti povjerenje, prijateljstvo, odgovorno ponašanje prena sebi i drugima, razviti osjećaj solidarnosti, tolerancije i osnažiti timski duh.
Osposobljavanje učenika za pružanje prve pomoći već je tradicionalna djelatnost koju Gimnazija Vukovar provodi s ciljem pripremanja što većeg broja učenika za pružanje prve pomoći u neželjenim situacijama ozljeda i bolesti u svakodnevnom životu kao i u slučaju katastrofa. Radimo to već 16 godina jer želimo potaknuti mlade na odgovorno ponašanje u cilju sprječavanja nastanka nesreća i ozljeda, doprinijeti sigurnosti zajednice i osnažiti pojedince i cijele zajednice za lakše prevladavanje štetnih posljedica nesreća i bolesti.
Ove godine pobjednički sastav Gimnazije Vukovar činile su djevojke: Tihana Dejanović – voditeljica tima (4.C), Josipa Pravdić (2C), Lucija Barba (2C), Paula Rambousek (2C), Sara Bošnjak (2C) i Katarina Bataković - zamjena (2C). Tim su bodrile i aktivno sudjelovale u njegovoj pripremi učenice Marta Šota (4.C) i Matilda Sabljak (4.C). Mentorica ekipi bila je Sanja Pavlović Šijanović, prof.mentor informatike. Zahvaljujući ustrajnom timskom radu, ekipa Gimnazije Vukovar, zasluženo je osvojila 1. mjesto u kategoriji Mladeži.
Kao vukovarski Gimnazijalci, iznimno smo ponosni na ostvareni rezultat i osvojeni pehar ali nam je najveća nagrada to što smo kroz aktivnosti pripreme i vježbe dobili potrebna znanja i neophodne vještine koje ćemo moći implementirati za vlastito dobro i dobrobit cjelokupnog društva te što svi zajedno širimo osjećaje humanosti, tolerancije, suosjećanja i odgovornosti za sebe i zajednicu, a upravo ti osjećaji potiču nas na aktivno organiziranje i sudjelovanje u akcijama humanitarnog kataktera.
Svim sudionicima natjecanja čestitamo na uloženom trudu i polučenim rezultatima a pobjednicima: Gimnaziji Vukovar i OŠ Ilača, Banovci, želimo puno uspjeha na Međužupanijskom natjecanju koje će se održati 14. travnja u Iloku.